person_outline

  De next-step: Next-level democracy in action

  beeldmerkNLD > De next-step: Next-level democracy in action | LeiderschapVeranderingen lijken vaak te gaan over groot en onbereikbaar, zeker waar het de politiek aangaat. Nogal ambitieus vinden velen, het politiek-bestuurlijk systeem willen transformeren. Toch denken wij dat het kan, door een brug van concrete stappen te schetsen van perspectief naar werkelijkheid. En door, steeds in interactie met anderen, te kijken wat “de next-step” kan zijn.

  De afgelopen tijd hebben we veel gesproken met mensen over de eerste stap naar een nieuw politiek systeem, o.a. in een workshop op het LenteKantelFestival (www.nederlandkantelt.nl) en met de dames van Bites & Business (www.bitesenbusiness.nl ). Opvallend genoeg komen steeds dezelfde punten naar voren als het gaat om de eerste stap naar een nieuw politiek-bestuurlijk systeem. In dit blog behandelen we de belangrijkste.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wees transparant en durf kwetsbaar te zijn

  De tijd dat we onaantastbare, perfecte leiders in de politiek willen lijkt voorbij. Er is niets wat burgers meer irriteert dan de schijn van “we hebben alles onder controle, er is niets aan de hand” terwijl elke burger op zijn klompen aanvoelt dat dit niet zo is. Ik heb zelf deze keuze al vrij vroeg gemaakt, ook omdat ik het gevoel heb dat ik niet anders kan. Als ik mezelf niet meer kan zijn, denk ik niet dat ik in de politiek moet blijven. Wat niet wil zeggen dat ik niet met zorg bedenk wat ik op welk moment naar wie communiceer. Maar openheid en imperfectie, kenmerken van authenticiteit, zijn voor mij topprioriteit en waren aanleiding om te gaan schrijven over mijn ervaringen en wat me verwondert in de politiek. De reacties zijn vrijwel uitsluitend positief, en bovendien kom je in contact met anderen die dezelfde waarden nastreven. Dus ik kan het iedere politicus aanraden: doen!

  Breng je boodschap naar buiten

  De mensen achter de Next-Level Democracy zijn al een paar jaar bezig met het ontwerpen van het nieuwe perspectief. Echter, nu we actief naar buiten treden in blogs, workshops en lezingen, lijkt alles in een stroomversnelling te raken. We maken nieuwe democratie in de praktijk! Er worden razendsnelle verbindingen gelegd en de groep mensen die NLD een warm hart toedragen groeit met de dag. Weten we dan al precies hoe het allemaal moet? Nou nee. Wel delen we met elkaar dezelfde waarden en onze visie op hoe het proces tot stand moet komen: samen met anderen, van onderop georganiseerd, niet van bovenaf opgelegd.

  Veel mensen gaven ook aan dat ze politieke partijen weinig herkenbaar meer vinden. “Ze beginnen steeds meer op elkaar te lijken”. Een vrouw kwam met de suggestie om de politieke partijen te vragen met maximaal 5 primaire items te komen, en niet overal maar een mening over te hebben. Zonder zich ervan bewust te zijn, maakte ze al een start met hoe wij de toekomst van de politiek zien: themagericht niet partijgericht.

  Zoek de dialoog, niet het gevecht

  Een ander belangrijk punt dat veel mensen aan ons politiek systeem zouden willen veranderen, zijn de spelletjes en de strijd. Het willen winnen en scoren, een uitvloeisel van ons masculien georiënteerd systeem, hangt veel mensen de keel uit en doet hen twijfelen aan de oprechte bedoelingen van politici. Het ego lijkt voorop te staan, in plaats van de inhoudelijke uitgangspunten. Meer vrouwelijke kwaliteiten in de politiek kunnen helpen deze disbalans schreef ik eerder in het blog Vrouwelijke waarde(n) in de politiek. Maar ook de intentie om te werken aan een zo breed mogelijk gedragen besluit – gewoon omdat je je realiseert dat het je morele plicht is- helpen je om in te zetten op de dialoog, en niet je punt maar door te drukken. Een raadsbrede motie vind ik nog steeds een mooi instrument, omdat je het bij de totstandkoming ziet gebeuren: ieder doet wat water bij de wijn, vertelt welke strofe voor hem/haar echt belangrijk is, en als het goed gaat, rolt er een motie uit waar alle partijen hun handtekening kunnen zetten, ongeacht hun politieke kleur.

  Begin klein, in je eigen wijk of gemeente

  Ook al is je doelstelling groot en misschien wel radicaal, begin klein. Overtuig je buurman/ buurvrouw, praat met mensen over je ideeën, en kijk vooral wat jij in jouw omgeving kunt doen. Als jij volledig overtuigd bent van je ideeën worden ze onderdeel van je Zijn, en draag je ze bij je waar je ook gaat. Dan moet je, net als ik, in gesprek met mensen over hoe het anders kan, ook al was je misschien niet eens met dat doel op pad gegaan. Je leeft je uitgangspunten, zo gaat dat.

  In je wijk of gemeente zijn echt heel veel mensen die kennis willen delen en willen samenwerken om doelen te realiseren. Hun inbreng is vaak praktisch en daarmee bijzonder bruikbaar. Ga met hen in gesprek. Geef richting en ruimte, leg het dilemma in de groep en vraag om oplossingen. Je zult versteld staan van de mate waarin mensen mee kunnen en willen denken, ook als het niet om hun eigen straat of achtertuin gaat. Als je het maar wilt horen. En er iets mee doet natuurlijk…

  Dus wat gaan we als eerste doen politici? Een paar suggesties….

  • Schrijf eens een blog over een politieke misser als je durft, en kijk wat het effect is. Of post een tweet van persoonlijke aard waarin je gevoel voorop staat.
  • Maak een top 3 van jouw persoonlijke topprioriteiten in de politiek (los van je verkiezingsprogramma) en begin die als missie of mantra uit te dragen
  • Ga eens in gesprek met de minderheid in jouw raad, fractie of ledenvergadering en vraag wat zij nodig hebben om mee te kunnen gaan met het besluit van de meerderheid. Welke wijsheid levert jou dit op?
  • Begin een dorpsraad, wijkraad of kenniskring rond een belangrijk thema in jouw gemeente. Streef naar een niet voor de hand liggende oplossing.
  • En deel je ervaringen, in je fractie, in blogs, op social media, enzovoort. En ervaar hoe anderen, door jou geïnspireerd, ook de next-step gaan zetten.

  Natuurlijk vinden we het ook fijn als je je ervaringen met ons wilt delen. Op de website www.next-leveldemocracy.nl maken we ruimte voor good practises en allerhande voorbeelden die mensen kunnen inspireren. Dus mail je ideeën en ervaringen gerust naar of

  Hoe verder?

  De komende tijd hopen we in een aantal inspiratiebijeenkomsten verder aan de slag met de eerstvolgende concrete stap, door input te geven, een podium te bieden aan anderen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het thema, en in HKI-rondes (Hoe Kan Ik) met elkaar concreet te maken wat ieder op zijn/haar plek kan bijdragen aan een Next-Level Democracy. Weten wanneer de eerstvolgende bijeenkomst is?  Voor meer info of aanmelden:  www.next-leveldemocracy.nl


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > De next-step: Next-level democracy in action | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.