person_outline

  Het recht om de overheid uit te dagen...

  challenge change > Het recht om de overheid uit te dagen... | Leiderschap... (en dan ook nog gehoord te worden)

  Na mijn werk als gemeenteraadslid mag ik me nu op een hele andere manier bezighouden met het verbeteren van de verhoudingen tussen overheid en inwoners, namelijk als projectmanager van oa het huis van Burgerkracht (www.huisvanburgerkracht.nl). En overigens ook als voorzitter van CDA Next, maar daar zal ik later nog eens iets over vertellen.

  En een van de mooie dingen die ik de afgelopen weken mee mocht maken was de praktijkmiddag maatschappelijk aanbesteden en the Right to Challenge in Zwolle bij bewonersbedrijf Kamperpoort. Tal van bewonersinitiatieven en betrokken partners deelden daar hun ervaringen, tips en kennis over hoe je een maatschappelijk initiatief tot een succes maakt. Daar kwam een boel creativiteit bij kijken! Maar ook een klassiek dilemma. Er leken soms maar 2 mogelijkheden te zijn: of je doet je ding zonder de overheid (meestal de gemeente) of je moet als volwaardig aanbieder mee in het systeem van aanbesteding.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Het recht om uit te dagen

  Ik vind het zo mooi: het recht om de overheid uit te dagen. Kun jij het anders, even goed of beter en goedkoper? Ga het maar doen dan. Het toppunt van zelforganiserend vermogen. Niet klagen over wat er mis is, maar kijken hoe het wel kan, en het gewoon doen. Ik heb groot respect voor de vele mensen die op deze manier, in het groot of in het klein, het verschil maken.

  “Niet klagen, maar uitdagen” als dat nu eens ons adagium zou worden? We weten altijd zo goed hoe het niet moet. Maar als gevraagd wordt hoe dan wel, blijft het te vaak angstig stil. Misschien zou die lokale overheid ons wel wat meer moeten uitdagen. Ben je het er niet mee eens? Vertel ons hoe jij het zou aanpakken!

  Het recht om gehoord te worden

  En dan denk je dat een lokale overheid dan wel erg blij is met zulke ondernemende en meedenkende burgers. Soms is dat ook zo, maar helaas is het lang niet altijd de realiteit. In de ambtelijke realiteit kunnen lokale initiatieven ook erg ingewikkeld zijn, want ja hoe regel je nu zoiets? En die lokale initiatiefnemers zijn mondige burgers, die vinden wel wat van wat er in het gemeentehuis gebeurt. Niet voor niets hebben we bij het Huis van Burgerkracht een training die heet “Lokale initiatieven, lust of last?” Veel ambtenaren vinden het bijzonder ingewikkeld om op een goede manier met lokale initiatiefnemers om te gaan.

  Waar de sleutel zit? Bovenal in het doen wat nodig is. Durf ook je eigen regels en gewoonten onder de loep te nemen, zoek naar de mogelijkheden binnen de wettelijke kaders en durf er ook buiten te denken. Durf te doen!

  Maar belangrijker nog is dat we uit het systeemdenken komen waarin overheid en inwoners kunstmatig zijn gescheiden en in twee werelden lijken te leven. Niet voor niets vertelde een lokale initiatiefnemer onlangs aan deelnemers van een van onze trainingen dat ze als meest waardevol heeft ervaren die momenten dat de betrokken ambtenaar even gewoon mens was. Dat hij proactief contact zocht en vroeg hoe het ging. Dat hij meeleefde met de ups en de downs.

  Samen doen

  Als je de dialoog aangaat met de initiatiefnemer van mens tot mens, waarbij je natuurlijk je formele taak ook meeneemt, kom je tot oplossingen waar je anders misschien niet opkwam. Dan kun je samen op zoek naar dilemma’s die de realisatie tegenhouden, en vind je er in de meeste gevallen oplossingen voor. Als je samen zoekt naar mogelijkheden, zijn er niet maar twee opties, maar zeker tien. Als je gemeenschappelijk doel is het initiatief te laten slagen, worden systeemprocessen secundair. Dan staat het gemeenschappelijk doel voorop.

  Democratische vernieuwing? Het begint met het recht om uit te dagen!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Het recht om de overheid uit te dagen... | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Rianca's Profielfoto > Het recht om de overheid uit te dagen... | Leiderschap
  Rianca antwoordt op het onderwerp: #1614 2 jaren 10 maanden geleden
  Beste Anton,

  Zeker gaat het niet van de een op de andere dag, maar ik zie al hele mooie voorbeelden van hoe het anders kan. Ook in het systeem werken mensen die het maar wat graag anders willen. Ik heb afgelopen week nog een training effectief samenwerken met inwoners gegeven aan een enthousiaste groep ambtenaren. Geweldig inspirerend!
  Dus ik geloof dat het mogelijk is, en daarom bouw ik door!

  Groeten, Rianca
  twitter's Profielfoto > Het recht om de overheid uit te dagen... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1613 2 jaren 10 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.