person_outline

  Politiek en dienend-leiderschap, gaat dat wel samen?

  positivenegative > Politiek en dienend-leiderschap, gaat dat w... | LeiderschapDe reacties waren niet van de lucht, toen ik besloot de politiek in te gaan. “Jij? Jij bent toch niet van die spelletjes en van de macht? Jij gaat toch voor de inhoud en voor de mens?” Ja precies, en daarom vond ik dat ik de politiek in moest gaan. Nu, een klein jaar na mijn aantreden als gemeenteraadslid tijd om eens te kijken wat er van die mooie uitgangspunten over is gebleven. En natuurlijk, veel van de clichés zijn waar. Er zijn politici die vooral de politiek in gaan ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Voor de media-aandacht, of om stiekem (ook) hun eigen belangen te behartigen.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Maar ik heb ze gezien, de dienend-leiders in de politiek, en dit is hoe ze zich onderscheiden.

  Ze stellen niet hun eigen belangen, maar belangen van anderen op de eerste plaats. Ze zijn volksvertegenwoordiger en luisteren naar signalen die ze krijgen van burgers, hoe klein en onbenullig die ook mogen lijken. Ze zijn ervan overtuigd dat de besluiten die ze nemen het belang van de gemeenschap dienen. En als dat toch niet zo blijkt te zijn, nemen ze hun verantwoordelijkheid en komen met nieuwe voorstellen. Ze toetsen die voorstellen aan de opvattingen vanuit de bevolking of belangengroep, en pakken hun inbreng serieus op.

  Ze hechten waarde aan de samenwerking binnen fractie-, coalitie- en raadsverband en blijven hun collega’s waarderen, ook als er grote tegenstellingen of meningsverschillen zijn. Waar mogelijk proberen ze tegenstellingen te overbruggen met tact en geduld. Ze zijn zo open mogelijk over hun gevoelens en overtuigingen waar dat kan, en zonder anderen te schaden. Ze zijn er nooit op uit willens en wetens iemand ten val te brengen, maar zullen waar ze kunnen op discrete wijze hem of haar laten weten waar het beter kan.

  Daaraan herken je de dienend-leider in de politiek!

  Ze hebben de wijsheid en de moed om te zien wat nodig is, en de capaciteiten om ernaar te handelen. Ook als dat ten koste gaat van hun eigen positie. Dit wordt ingegeven door een nadrukkelijke wens om in oplossingen, en niet alleen vanuit problemen te denken, een uitgangspunt dat zwaarder weegt dan het eigenbelang. Ze houden zich niet stil over grote problemen of misstanden, alleen om hun eigen hachje te redden. Maar gaan voortvarend aan de slag met de oplossing van deze dossiers.

  Ze gunnen anderen ook politieke successen, en zijn er voor nieuwe collega’s of collega’s die worstelen met bepaalde thema’s. Ze helpen hen om toch te komen tot een goed resultaat. Ze zijn bereid om fouten te accepteren en ruzies bij te leggen, vanuit de wetenschap dat ook zij niet perfect zijn en altijd met het hogere doel voor ogen: het dienen van de gemeenschap en van elkaar. Ze wijzen niet steeds naar anderen, maar kijken altijd wat zij kunnen doen vanuit hun Cirkel van Invloed. Ze hebben de HKI-instelling (Hoe Kan Ik..) en maken daarmee het verschil.

  Waarom zien we ze dan niet, die dienend-leiders in de politiek?

  Soms lijkt het of de dienend-leiders in de politiek niet zichtbaar zijn. Omdat ze media-aandacht niet bovenaan op hun lijstje hebben staan en niet alle gelegenheden om te netwerken aflopen. Of als ze wel zichtbaar zijn, gaat het vooral om de inhoud en niet zozeer om hun eigen rol of prestatie. Of grijpen ze de kans aan om de bijdrage van anderen (ambtenaren, burgers, ondernemers, noem maar op) in het zonnetje te zetten.

  Ja, sommige clichés zijn waar. Maar zoals dat voor veel vooroordelen geldt, gaat dat maar op voor een deel van de populatie. Er zijn ook anderen, dienend-leiders in de politiek, mensen die oprecht gaan voor het belang van de burger, van de gemeenschap, en zich naar beste weten en kunnen daarvoor inzetten.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Politiek en dienend-leiderschap, gaat dat w... | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Rianca's Profielfoto > Politiek en dienend-leiderschap, gaat dat w... | Leiderschap
  Rianca antwoordt op het onderwerp: #1234 4 jaren 8 maanden geleden
  Wat een mooi stuk zeg Marcel! Ik zeg: opnemen als blog :-) > Politiek en dienend-leiderschap, gaat dat w... | Leiderschap
  Rianca's Profielfoto > Politiek en dienend-leiderschap, gaat dat w... | Leiderschap
  Rianca antwoordt op het onderwerp: #1233 4 jaren 8 maanden geleden
  Beste Marcel,

  Dat vind ik inderdaad (helaas) ook wel herkenbaar, het kost veel energie. Als je als eenling vecht tegen de stroom, red je het uiteindelijk niet. Maar samen wel, daarom moeten we deze nieuwe norm neerzetten in de politiek, vind ik. Samen kunnen we meer!

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.