person_outline

  Politiek Leiderschap in roerige tijden: Idealisme als het nieuwe realisme

  graffiti revolution > Politiek Leiderschap in roerige tijden: Ide... | LeiderschapEr is reuring in de wereld. Na ons eigen Oekraïne referendum, de Brexit, de verkiezing van Donald Trump als aanstaande president van de Verenigde Staten, is de gevestigde politieke orde zoekende.

  Zoekend naar naar wat hun overkomen is en angstig / strijdvaardig handelend omdat ze de bui voor de aanstaande verkiezingen al een beetje voelen hangen.

  Zoekend naar antwoorden hoe ze de aanstaande beweging / verandering kunnen tegenhouden. Hoe ze de status quo van het oude politieke denken zo lang mogelijk kunnen behouden; het liefst zonder wijzigingen maar als het dan echt moet marginaal en in ons voordeel.

  Als je doet wat je altijd al deed, blijf je krijgen wat je altijd al kreeg

  Deze wetmatigheid gaat in onze huidige wereld niet geheel meer op. Mensen zijn meer verbonden dan ooit; via Sociale platformen als Lerende Leiders (:)), Linkedin, Facebook, Twitter, Instragram, etc.
  Dit zijn broedplaatsen voor verbinding, voor discussie, voor interactie, maar ook voor het ongebreidelde uiten van frustratie en het voeden van emotie.

  Frustratie en de daarbij behorende emotie is het nieuwe realisme aan het worden.

  Wat is jouw drijfveer om te stemmen?

  Mensen stemmen tegen het Oekraïne referendum omdat ze het zat zijn om genegeerd te worden door de zittende orde. Mensen stemmen voor een Brexit omdat ze het zat zijn om als tweederangs burgers voorrang te moeten geven aan vluchtelingen, om genegeerd te worden door de elite in Brussel. Mensen kiezen voor Trump omdat ze de gevestigde orde een lesje willen leren...

  De geschiedenis leert ons dat emotie een slechte raadgever blijkt te zijn. Als er emotie in het spel is dan is discussie, politiek bedrijven, het negeren ervan, als olie op het vuur: Emotie en frustratie is eenvoudig te voeden en is veelal eenvoudig te mobiliseren.

  De emotie voorbij...

  Hoeveel mooier zou het niet zijn als we niet emotie maar idealisme leidend zouden laten zijn?

  • Daar waar emotie re-actief is, is idealisme pro-actief;
  • Daar waar emotie negatief is, is idealisme positief;
  • Daar waar emotie gericht is op afbreken, is idealisme constructief en opbouwend;

  Wil je meejanken? Of wil je meejuichen? Wil je meelopen of wil je meedoen?

  De keuze is aan jou, laat het niet tot emoties komen maar maak op voorhand een keuze en ga daar voor!

  Wat zijn jouw idealen en hoe ga je die handen en voeten geven? Deel het met ons als reactie onder dit blog

  Dank je wel Marianne voor dit mooie inzicht!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > Politiek Leiderschap in roerige tijden: Ide... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.