person_outline

  Vrouwelijke waarde(n) in de politiek

  malefemale > Vrouwelijke waarde(n) in de politiek | LeiderschapVrouwen zijn in de politiek al jaren ondervertegenwoordigd. De cijfers lopen uiteen per gremium, maar gemiddeld genomen komt het percentage vrouwen in gemeenteraden en provinciale staten toch niet veel hoger uit dan ruim 25%, waar de Tweede Kamer inmiddels wel voor 40% uit vrouwen bestaat (bron: ProDemos). Verschillende groeperingen zetten zich in voor meer vrouwen in de politiek, waarbij eeuwig de discussie oplaait: moeten er per sé meer vrouwen in politiek of gaat het om de kwaliteit? Alsof die twee tegenover elkaar staan, raar hoor. Laten we eens kijken naar de vrouwelijke waarde(n) in de politiek...

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Feminiene en masculiene kwaliteiten

  Bart van Baarsen van het NOBCO deed onderzoek naar feminiene en masculiene kwaliteiten en het effect van disbalans daartussen in organisaties. (http://www.nobco.nl/kenniscentrum/artikelen/bart_van_baarsen). Laten we eens kijken hoe dat uitwerkt in de politiek.

  Masculiene kwaliteiten zijn oa: wilskracht, moed, ambitie, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid nemen, richting en koers bepalen.

  Als feminiene kwaliteiten worden oa benoemd: creativiteit, bezieling en inspiratie, humor, gevoel voor sfeer en verbinding, maat houden, geduld en vertrouwen hebben.

  In het algemeen gesteld zou je kunnen zeggen dat masculiene kwaliteiten vooral aarden in het denken en focussen op meetbaarheid, controle en resultaat. Feminiene kwaliteiten aarden meer in het gevoel en focussen op contextbewustzijn en draagvlak, milieu- en maatschappijbewustzijn, participatie, duurzaamheid.

  Feminiene en masculiene kwaliteiten zijn niet specifiek voorbehouden aan vrouwen resp. mannen. Je zou wel kunnen stellen dat feminiene kwaliteiten van nature in grotere mate aanwezig zijn bij vrouwen, en masculiene kwaliteiten bij mannen.

  Effecten van disbalans

  Misschien was het u al opgevallen bij het lezen van bovenstaande: het een kan niet zonder het ander. Een uitsluitend feminien georiënteerd gezelschap kan haar koers kwijtraken door steeds afgestemd te willen zijn op de omgeving.

  Maar op dit moment hebben we het vooral te doen met een primair masculien georiënteerd politiek-bestuurlijk systeem, gericht op meetbaarheid, maakbaarheid, controle en beheersen. Doordat prestatiedrang overheerst, verdwijnt het contact met de achterban naar de achtergrond. Positiespel gaat de dagelijkse politieke cultuur beheersen, door het continu vergelijken van prestaties en willen scoren. Door het gebrek aan interactie wordt er vooral geregeerd vanuit wantrouwen in plaats van vertrouwen.

  Dit is niet alleen een theoretische waarheid, dit is ook dagelijkse realiteit in mijn raad (4/23 = vrouw) en heel veel andere raden en bestuursgremia.

  Hoe kan het anders?

  Als we een systeem willen opbouwen waarin we weer meer vertrouwen en verantwoordelijkheid teruggeven aan de burger, en waarin volksvertegenwoordigers vakbekwame mensen met visie zijn die meer faciliteren dan willen regisseren, hebben we dus absoluut meer feminiene kwaliteit nodig in de politiek!

  Zo’n systeem is de Next-Level Democracy, lees er hier meer over: https://www.lerendeleiders.nl/trendingtopics/391-de-next-level-democracy

  Meer vrouwen in politiek? Nou graag! Maar wat mij betreft een nog mooier en hoger doel: de machthebbers van nu laten zien waarom een goede balans van feminiene en masculiene kwaliteiten leidt tot betere resultaten en een oplossing voor de kloof tussen bevolking en politiek. Zodat ook zij hun feminiene kwaliteiten durven tonen en inzetten, en er ruimte komt voor vrouwen om ook hun masculiene kwaliteiten te verzilveren.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Vrouwelijke waarde(n) in de politiek | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.