person_outline

  Waarom elke politieke partij een next-afdeling verdient

  next politiek > Waarom elke politieke partij een next-afdel... | LeiderschapDe vorige keer beloofde ik jullie dat ik wat meer zou vertellen over mijn werk voor CDA-Next. Wat is eigenlijk een next-afdeling? En waarom heeft elke zichzelf respecterende politieke partij er eentje nodig? Daarover gaat dit blog.

  Wat is een next-afdeling?

  Binnen een next-afdeling verenigen zich leden van een politieke partij die ervaren dat hun bestuurders te zeer zijn afgeweken van het gedachtegoed van de partij. Terwijl juist in deze tijd en voor de toekomst het zo cruciaal is om te kunnen terugvallen op verbindende waarden en idealen. Next-leden voelen zich nog steeds nauw verbonden met het gedachtegoed van hun partij, hoewel menig next-lid wel eens heeft overwogen zijn lidmaatschap op te zeggen. In een tijd waarin de lobby wordt gedomineerd door geld en macht van met name multinationals en andere grote spelers, wordt de eigen achterban niet of onvoldoende gehoord. Zo kon het zover komen dat steeds meer leden hun eigen volksvertegenwoordigers als niet toegankelijk en niet transparant ervaren. En die leden van politieke partijen zijn toch al een steeds kleiner wordende groep. Tegenwoordig is nog maar 2% van de bevolking lid van een politieke partij. En dat is niet voor niets…

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Een next-afdeling is echter niet alleen voor de leden van de partij. Ook veel mensen die nog niet of niet meer geassocieerd willen worden met, in dit geval, het CDA, vinden toch een thuis bij CDA Next. Omdat CDA Next een voorvechter is van de waarden en het gedachtengoed waarmee men zich verbonden voelt en die men onvoldoende ziet uitgedragen door de grote namen op het politieke toneel.

  Wat doet een next-afdeling?

  Verbinden: Een next-afdeling verbindt mensen die worden gedreven door waarden en idealen. Mensen die geïnteresseerd zijn in politiek, omdat ze een positieve bijdrage aan onze samenleving willen hebben. Mensen die niet, of veel minder, geïnteresseerd zijn in macht en posities en in ieder geval nooit hun waarden zullen verloochenen om een plekje te veroveren.

  Een next-afdeling wil op den duur ook verbinden met andere next-afdelingen. Omdat je alleen door het bundelen van krachten kunt komen tot een nieuwe politieke werkelijkheid. Die verbinding kan op basis van gedeelde waarden als respect voor ieders waardigheid, solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid en rentmeesterschap gemakkelijker tot stand komen. Omdat de partijkleur aanmerkelijk minder van belang dan het samen vechten voor gedeelde waarden.

  Agenderen: een next-afdeling brengt thema’s die een groot deel van haar leden bezighoudt onder de aandacht van het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie. Vaak zijn dit thema’s die zo gemakkelijk van tafel worden geveegd, omdat ze niet belangrijk of lastig worden gevonden. Door vanuit een constructieve dialoog deze thema’s te blijven agenderen, gaat het geluid niet verloren. Integendeel, met de aanwas van de achterban van CDA Next wordt het geluid alleen maar krachtiger.

  Voorbereiden: dat het huidige politieke stelsel zijn langste tijd heeft gehad, mag duidelijk zijn. Het is een kwestie van tijd voor we met elkaar overgaan tot een stelsel waarin de democratie niet alleen met de mond, maar ook in de praktijk wordt beleden. Welke vorm dat krijgt en of er straks überhaupt nog politieke partijen zijn, weten we niet. Maar een next-afdeling bereidt zich voor op dit gegeven en wil in constructieve samenspraak binnen haar eigen partij en met next-afdelingen van andere partijen helpen vormgeven aan deze nieuwe politieke werkelijkheid.

  Waarom niet eruit stappen en opnieuw beginnen?

  Een vraag die we vaak krijgen, is waarom we überhaupt niet gewoon onze partij de rug toekeren en ergens opnieuw beginnen. Is dat niet veel gemakkelijker? Wie weet. Maar zoals u hierboven hebt kunnen lezen, voelen wij ons wel degelijk verbonden met het gedachtegoed van de partij. Wij willen een politieke werkelijkheid die wordt gedreven door waarden, en dat kan slechts als je voeling houdt met je eigen waarden.

  Een andere reden is dat we de democratie een warm hart toedragen. Echter, de vorm die zij de afgelopen jaren heeft gekregen is een lelijke geworden. Een democratie waarin niemand zich meer echt vertegenwoordigd voelt en de mensen met de echt goede ideeën bij voorkeur de politiek lijken te mijden. Moet je daarom de democratie afschrijven? Of moet je terug naar de oorsprong van de democratie en van daaruit werken aan herstel en vernieuwing?

  Bovendien, als je iets nieuws begint, radicaal anders dan nu, lukt het je dan om de mensen van nu mee te nemen? Of wordt het een luchtkasteel van radicaal andersdenkenden, die grote moeite hebben hun plannen concreet te maken en mensen stap voor stap mee te nemen naar een nieuwe werkelijkheid? Moet je forceren, gaten schieten in het huidig systeem, zoals ik sommigen hoor zeggen? Misschien een strategie voor anderen, maar het past niet in ons waardenpatroon waarin we in constructieve dialoog samen resultaten willen boeken.

  Waarom dus een next-afdeling?

  Onze politieke stelsel is hard aan vernieuwing toe. Sterker nog, als we niets doen, wordt ons politieke domein de komende jaren gedomineerd door types als Trump, Wilders en Erdogan, zoals ik vandaag las. Je kunt daar op verschillende manieren op reageren. Je kunt boos worden en je afkeren van de politiek. Je kunt zelf de politiek ingaan en proberen het tij te keren. Of je kunt verbinding zoeken, binnen en buiten de politiek, met mensen met wie je een waardenpatroon deelt. Michelle Obama gaf daarin een inspirerend voorbeeld.

  En even heel pragmatisch: een next-afdeling zit vol met mensen die de partij anders vaarwel zouden zeggen (of dat al eens deden), mensen die door de zittende orde als lastig en kritisch werden ervaren omdat ze de vinger op de zere plek leggen en mensen met bijzonder creatieve oplossingen voor hedendaagse problemen.

  Wil je die mensen vaarwel zeggen en/of tegen je krijgen als politieke partij? Of omarm je ze als die zo belangrijke tegenstem, misschien zelfs je geweten, en werk je met hen samen naar een nieuwe politieke werkelijkheid?

  De volgende keer: hoe start je met een next-afdeling? Kijk voor meer informatie ook gerust eens op www.cda-next.nl


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Waarom elke politieke partij een next-afdel... | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  worldpoet-546's Profielfoto > Waarom elke politieke partij een next-afdel... | Leiderschap
  worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1594 2 jaren 11 maanden geleden
  Passion, light and fire make the work, succeed everlasting, for the world.
  You earn what you give.
  Thank you, Rianca Evers-den Ouden.
  Petra Hermans
  Gerrit Hartholt's Profielfoto > Waarom elke politieke partij een next-afdel... | Leiderschap
  Gerrit Hartholt antwoordt op het onderwerp: #1558 3 jaren 1 maand geleden
  Een partij voorzitter zei eens dat zijn politieke partij als eerste moet weten wat er leeft.

  Ik ben het nog steeds eens met die partijvoorzitter. Wel heb ik een aanvulling op zijn uitspraak, en dat is dat het inderdaad belangrijk is om als eerste te weten wat er leeft, maar dat het ook belangrijk is om een antwoord te formuleren op wat er leeft.

  Toelichting: Er zijn politici als Geert Wilders die verwoorden wat er leeft, maar die geen antwoord formuleren dan wel na het verwoorden met de armen over elkaar donald ducks gaan zitten lezen (lees niets doen om de problemen op te lossen).

  Groet Gerrit Hartholt (lid van een politieke partij)

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.