person_outline

  Waarom partijpolitiek duurzame samenwerking tussen overheid en inwoners in de weg staat

  politics yeah > Waarom partijpolitiek duurzame samenwerking... | LeiderschapZoals ik al aangaf in mijn vorige blog zoomen we dit keer wat meer in op de politieke dynamiek rondom de samenwerking tussen overheid en inwoners. Gekozen volksvertegenwoordigers zouden een natuurlijke lijn met hun kiezers en overige inwoners moeten hebben. Door hen zitten zij op de plek waar ze zitten, en hen vertegenwoordigen is hun primaire taak, toch? En toch is dat vaak niet zo, want ook in de politiek wint de systeemwereld het op enig moment meestal van de mens-met-idealen die iets wilde gaan betekenen voor zijn dorp, stad of land.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Bestuurders zouden ook een natuurlijke lijn moeten hebben. Immers, voor het slagen van hun plannen zijn in hoge mate afhankelijk van het draagvlak en de samenwerking met inwoners en maatschappelijk middenveld. En toch is dat vaak niet zo, meer wethouders dan ooit moeten het veld ruimen omdat ze niet een goede manier hebben gevonden om belangenvrij samen te werken met inwoners (of daarvoor de kans niet kregen).

  Oorzaak: partijpolitiek

  De belangrijkste oorzaak die ik daarvoor zie, is partijpolitiek. Ik denk dat de particratie zijn langste tijd heeft gehad, en met mij vele anderen, er is al veel over geschreven. Zoals u van mij gewend geen uitgebreide wetenschappelijke beschouwing en politieke analyses (daar zijn anderen voor), maar wel een aantal feitelijke bezwaren tegen de partijpolitiek in het belang van de duurzame samenwerking tussen overheid en inwoners.

  Voor de helderheid nog even de definitie van die duurzame samenwerking:

  Duurzame samenwerking tussen overheid en inwoners komt tot stand, als zij vanuit een gezamenlijk doel in een gedeelde taal gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen om te komen tot maatschappelijke resultaten.

  Dit gezegd hebbende, kunt u zich het onderstaande vast voorstellen.

  1. Politieke belangen zijn vluchtig

  We kennen allemaal wel de verzuchtingen van inwoners over hoe goed politici met hen kunnen praten in campagnetijd, maar hoe snel dat ook weer verdwijnt als het pluche is bestegen. Als de gesprekken wel gaande blijven, concentreren ze zich vaak rondom een gedeeld belang. Het belang van de inwoners valt toevallig samen met een speerpunt van de betreffende partij. Wil de bewonersgroep iets dat niet in het politieke straatje past, dan zien de gesprekken er ineens heel anders uit. In het uiterste geval kan een bewonersgroep daarmee zelfs een verlengstuk van een politieke partij worden. Er wordt niet geïnvesteerd in duurzame samenwerking op alle relevante thema’s in de betreffende gemeente.

  2. De samenwerking binnen raden en colleges komt onder druk te staan

  Als er gesprekken gaande zijn tussen politieke partijen en bewonersgroepen worden die vaak ingezet in de politieke arena. Het gesprek met de vijf inwoners over het subsidiebeleid wordt ineens het “bewijs” dat het beleid niet deugt. De bewonersgroepen worden ongevraagd ingezet om andere partijen of de bestuurder aan te vallen. Zij weten immers niet wat de inwoners echt vinden, zo wordt geredeneerd. Terwijl de taak van de raad zou moeten zijn het vertegenwoordigen van àlle inwoners en daarbij hoort het goed afwegen van àlle belangen. Ook partijgenoten zijn er goed in het elkaar lastig te maken. Bestuurders die al te goedwillend zijn worden teruggefloten door hun fractie, of dat ene wat al te enthousiaste fractielid krijgt geen initiatief van de grond. Alles omwille van de partijpolitiek, zonde!

  3. Bewonersgroepen zijn niet zelden politiek gekleurd

  Veel bewonersgroepen ontstaan vanuit een gevoelde urgentie of belang. Op zich mooi, want dat geeft energie en het is meermaals gebleken hoe snel mensen gemobiliseerd kunnen worden als ze iets echt belangrijk vinden. Veel bewonersgroepen verzuimen echter om breed navraag te doen in hun buurt of wijk en te zorgen voor draagvlak. Ook is het vaak moeilijk om, als bijv. dat ene doel gerealiseerd is, een groep bij elkaar te houden die de wijk of buurt blijft vertegenwoordigen. Het individualisme in onze samenleving zorgt vaak voor een sec belangen-gedreven initiatief, dat niet verdergaat dan het eigen belang, en doodbloedt als het doel is bereikt. Ook dat is geen duurzame samenwerking.

  Hoe dan wel?

  Hoe dan wel? Maak bijvoorbeeld als gemeenteraad eens samen bindende afspraken over hoe je vrij van (partij)politieke belangen samen wil werken met inwoners en bewonersgroepen. Zij hebben niet gevraagd om onderlinge strijd of profileringsdrang! Verdiep je als raadslid of bestuurder in manieren om de dialoog met de bevolking aan te gaan en te organiseren. Leer goede afwegingen te maken tussen de verschillende belangen en probeer het gezamenlijke belang van de gemeenschap voorop te stellen. En vooral: val elkaar niet af. Stop met polariseren en ga samenwerken als politiek! Daarmee dien je de inwoner veel beter dan met welke politieke strategie ook.

  Stimuleer ook bewonersgroepen om verder te denken dan het ene (individuele) belang, om te voorkomen wat hierboven beschreven staat bij 3.

  Meer tips voor bewonersgroepen vindt u in mijn volgende blog.

  Reageren? Graag!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Waarom partijpolitiek duurzame samenwerking... | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > Waarom partijpolitiek duurzame samenwerking... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1650 2 jaren 6 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.