person_outline

  Waarom zou je dat willen als politicus, een Next-level democracy?

  beeldmerkNLD > Waarom zou je dat willen als politicus, een... | LeiderschapBestuurders willen graag invloed. Veel politici zijn ooit begonnen met de gedachte dat ze het verschil kunnen maken. Dat ze ideeën hebben die de samenleving echt beter maken. En daarvoor heb je invloed nodig. Maar heb je wel zoveel invloed als politicus? Ben je niet mega-afhankelijk van hoe de verkiezingen de eerstvolgende keer verlopen? En ervaar je dat het imago van je partij vele malen meer dan jouw prestaties bepaalt of je een succesvol vervolg krijgt in je politieke loopbaan? Het grootste deel van de stemmers is zwevende kiezer. Nou, fingers crossed dan maar weer de volgende verkiezingen…

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Invloed in de Next-Level Democracy

  Dat is anders in de Next-Level Democracy. Doordat je continu in contact staat met je achterban en politiek bedrijft vanuit de inhoud, bouw je een band op met je kiezers. En een beetje ondernemer weet dat het opbouwen van een goede klantrelatie garantie kan zijn voor een jarenlange succesvolle onderneming. Als je je inhoudelijke politieke drijfveer ziet als een onderneming, kan de Next-Level Democracy je helpen om je passie om te zetten in winst.

  Ja, misschien krijg je het ook zonder die mensen wel voor elkaar. Als je de juiste mensen op de juiste plekken kent. Maar laat ik dan eens deze vraag stellen. Waaraan hechten mensen meer waarde: een autocratisch besluit of een besluit waaraan ze een actieve bijdrage konden leveren? Wanneer voelen ze zich meer gehoord? Wat zorgt ervoor dat ze betrokken blijven bij de politiek en niet weer gaan “zweven” of afhaken?

  Actie in de tent

  Herken je dat? Mensen die vooral roepen en weinig doen? Die overal tegen lijken te zijn? Hoe zou dat komen? We hebben het ingebouwd in ons systeem! Politici krijgen een mandaat voor 4 jaar en worden geacht uitvoering te geven aan wat ze in verkiezingstijd hebben beloofd. De kiezer voelt zich niet meer verantwoordelijk, hij heeft zijn plicht gedaan: gestemd op iemand die het gaat waarmaken. Dat de financiële situatie de uitvoering van die nieuwe weg eigenlijk niet toelaat, is niet zo boeiend. Want ja, verkiezingsbelofte hè?!

  In de Next-Level Democracy voelen we ons samen verantwoordelijk voor wat er moet gebeuren. Als er bijv. een probleem is rondom verkeersveiligheid- en doorstroming, gaan we daar zeker naar kijken. Maar voelen ons ook samen verantwoordelijk voor een gezonde financiële situatie van onze gemeente of onze provincie.

  Geld- en tijdwinst

  We zouden het nog eens moeten laten doorrekenen: de kosten van slecht ingevoerd en niet gedragen beleid. Van fouten in het systeem die hersteld moeten worden. Van eindeloze voorlichtingscampagnes die worden ingezet om mensen toch maar vooral te overtuigen van nut en noodzaak van beleid. Vaak is het weggegooid geld en het vertrouwen in de politiek wordt er niet beter op.

  De grootste misvatting is dat top-down (autocratische) besluiten met enige inzet breed gedragen gaan worden. Dat gebeurt vrijwel nooit. Mensen voelen zich er geen onderdeel van en dragen het dus niet. Als je een besluit moet dragen/steunen, moet je je er ook medeverantwoordelijk voor voelen. Doe je dat niet, dan ga je schoppen. Ook zo’n fenomeen dat je als politicus niet wilt, maar wat we over onszelf afroepen.

  Kortom, zet als politicus alle nadelen van je aanwezigheid eens op een rijtje en ervaar hoe de Next-Level Democracy hiervoor een oplossing biedt. Ik noem er eens een paar.

  • Je ligt onder een vergrootglas, alles wat je doet lijkt nieuws (vooral wanneer je het zelf niet wil)
  • Je bent immer afhankelijk van verkiezingsuitslagen en niet te vergeten de keuzes van je partij
  • Je wordt bestookt door kiezers die willen dat je je verkiezingsbeloften onvoorwaardelijk waarmaakt
  • Je ervaart weerstand op je beleid, mensen lijken zich niet verantwoordelijk te voelen
  • Je kunt nog zoveel goed doen, 1 fout kan fataal zijn.

  En zo kan ik er nog wel een paar noemen….

  Dat is wat de Next-Level Democracy jou als bestuurder-politicus op kan leveren. Een achterban van mensen die zich medeverantwoordelijk voelen voor beleidsontwikkeling en –uitvoering, met wie je een band opbouwt, met wie je je idealen kunt omzetten in gedragen plannen, en die je niet gelijk bij de eerste fout afrekenen omdat je een van hen bent.

  Dus ja, wie wil dat nu niet, een Next-Level Democracy?

  Weten hoe? Kijk op www.toolsvoortransformatie.nl of neem contact met ons op via:


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Waarom zou je dat willen als politicus, een... | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Rianca's Profielfoto > Waarom zou je dat willen als politicus, een... | Leiderschap
  Rianca antwoordt op het onderwerp: #1326 4 jaren 4 maanden geleden
  Beste Hetteke, ja ik weet het. Ik heb al veel meer bewegingen gedetecteerd inmiddels. De kunst wordt nu om ze aan elkaar te verbinden om zodoende een krachtig tegengeluid te kunnen laten horen.
  Hetteke's Profielfoto > Waarom zou je dat willen als politicus, een... | Leiderschap
  Hetteke antwoordt op het onderwerp: #1301 4 jaren 4 maanden geleden
  Hi Rianca,
  Goed stuk, de beweging 'meer democratie' is hier ook mee bezig, maar dan weer vanuit een andere invalshoek. Misschien hebben jullie wat aan elkaar?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.