person_outline

  Servant Leadership is hot, lees hier waarom (niet)

  label servant leadership > Servant Leadership is hot, lees hier waarom... | LeiderschapOver Dienend & dienstbaar leiderschap, Het “Handvest Nieuw Leiderschap”, Jan Baan, perverse prikkels, bankiers, start-ups, ICT bedrijven en verkeerde labels.

  Ondergetekende kwam 15 jaar geleden in aanraking met Dienend Leiderschap / Servant Lleadership

  Als (voormalig) Ambassadeur van de Stichting Greenleaf center for Servant Leadership EUROPE was ik “streng in de leer” als het gaat over de vraag waar en wanneer DIENEND Leiderschap is ontstaan. Professor Paul de Blot noemt de Quakers, Henk Jan Kamsteeg ziet Jezus als DIENEND leider. Hij waste immers de voeten van zijn discipelen. Ik was het niet met beide heren eens, omdat ik van mening was dat het label Servant Leadership zijn grondslag vond in de ideeën van Robert K. Greenleaf. Vanuit die visie recenseerde ik ook het boek “Dienend leidinggeven” van Roeland Broeckaert: http://www.managementpro.nl/gastcolumns/recensie-herziene-versie-dienend-leidinggeven-zacht-mensen-hard-resultaat/

   

  Voortschrijdend inzicht bracht mij er overigens later toe om te schrijven ”Het gaat er niet om wie het label er op plakt, maar wat je er zelf mee en aan doet….”

  Vanmorgen bekeek ik een video van Evert Jan van Hasselt over Nieuw Leiderschap en zag voor het eerst de PRIMAN / Jan Prins video van Jan Baan “Dinercollege Dienend Leiderschap”. Doordat ik zelf (als Manager General Services) bij Baan Facilities bv heb gewerkt, maar natuurlijk ook door mijn belangstelling voor het thema heb ik de film direct bekeken.

  Veel herkenning, een deja vu, ook omdat ik ooit bezig ben geweest om Baan Facilities en Baan Aviation middels een MBO (red.: Management Buy Out)te kopen. Daar schreef ik – i.h.k. van terugkoppelen en leermomenten- over in ons boek “Authentieke leiders ECHTE leiders”:

  Mijn derde leermoment vond plaats in 1998. Ik was toen 50 jaar oud en had de mogelijkheid om de twee BV’s van Baan over te nemen. Het ging om Baan Facilities BV en Baan Aviation. Mooie uitdaging, maar wel eentje waarbij ik een deskundige en ervaren iemand nodig had. Die vond ik in de persoon van Frank Schreuder, die dit had gedaan met ECS in Eindhoven. Frank was bereid om mij te ondersteunen in het hele traject. We hebben daar zeker drie uur over gesproken. Baan besloot echter om de BV’s niet te verkopen maar op een andere manier afscheid te nemen. Hierdoor hoefde ik natuurlijk geen beroep meer te doen op Frank. Je raadt het al. In plaats van dat ik Frank informeerde over de nieuwe koers, kreeg ik van hem een telefoontje. Hij vond het wat stil worden…..drie keer is scheepsrecht…

  Terug naar Jan Baan en het label van zijn lezing. Die had moeten luiden “Beurswaarde hoger dan de KLM”, “Lessen voor starters”, “Een TOP entrepeneur aan het woord”, “How to make 60.000.000 US$ per year”.

  Jaren geleden was ik te gast bij een NCD bijeenkomst in kasteeltje Vanenburg en kreeg het boek “De weg naar marktleiderschap’”van Jan Baan. De dag daarop las ik voor het eerst zijn pleidooi voor Dienend Leiderschap, reden om de dag daarop hem een boekje over Dienend Leiderschap te bezorgen. In de video gaat het mijns inziens te weinig over Dienend Leiderschap. Overigens is dit geen reden om de video niet te zien, maar wel een gemiste kans om Dienend Leiderschap op de kaart te zetten.

  Labels

  Ondertekende ziet dat ook het label NIEUW leiderschap blijkbaar commercieel interessant is, maar zou graag zien dat de trainers, coaches en consultants het “Handvest Nieuw Leiderschap” als basis en uitgangspunt zouden nemen. http://www.youngbilderbergconferentie.nl/handvest-nieuw-leiderschap.php

  Ik vind dit handvest zo belangrijk dat ik het initiatief heb genomen om het te laten vertalen en wereldwijd uit te zetten. https://www.slideshare.net/KoosGroenewoud/charter-for-new-leadership-engI

  Tot slot: Het is heel bijzonder dat mensen als Rene Kesselaar aan de slag zijn (gegaan) met Semco Style terwijl hij nog nooit van Ricardo Semler had gehoord…… Waarom zijn mensen als Covey, Sinek, Drucker, Greenleaf, Hsieh, en Goldsmith zo populair? Dat is simpel.

  Het gaat over mensgericht, redelijk, eerlijk en rechtvaardig omgaan met mensen. Waarden(volle) leiders dus.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > Servant Leadership is hot, lees hier waarom... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work

  ruud's Profielfoto > Servant Leadership is hot, lees hier waarom... | Leiderschap
  ruud antwoordt op het onderwerp: #1679 1 jaar 11 maanden geleden
  Beste Koos,

  Bij het lezen van je blog moest ik meteen denken aan een foto die ik vorige week zag waarin een aantal politici zaten te poseren met verschillende sokken aan hun voeten. De foto was genomen in het kader van de dag van alzheimer volgens mij.

  De vraag die dan bij mij opkomt is: steunen ze dit echt en willen ze bewustwording stimuleren, of willen ze meeliften op een inmiddels succesvolle campagne?

  Ik zal het waarschijnlijk nooit weten en ga dan ook maar van het eerste uit, maar de vraag is wel legitiem: op het moment dat een 'label' gebruikt om je zelf groter te maken, dan ben je wel erg klein...

  ik schreef hier (lang geleden) een blog over: www.lerendeleiders.nl/ai-algemeen/niet-w...-dat-is-de-oplossing

  Dank je wel voor jouw blog en daarmee de aanzet om over dit belangrijke thema weer eens na te denken!

  En vergeet a.u.b. niet dat ook woorden als 'mensgericht, redelijk, eerlijk en rechtvaardig omgaan met mensen. Waarden(volle) leiders' labels zijn :) > Servant Leadership is hot, lees hier waarom... | Leiderschap

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.