person_outline

  ZZP-er, Allochtoon, Moslim en Zwarte Piet

  baggage > ZZP-er, Allochtoon, Moslim en Zwarte Piet | LeiderschapIk heb gisteren op linkedin een stuk van Arne Maas gelezen met als titel “De man zonder piemel”. Het krijgen van aandacht voor zijn stuk is goed gelukt. Het stuk is geplaatst op 1 mei en op 6 mei aan het einde van de middag had het stuk 350+ likes en tegen de 100 comments. Op 7 mei in de ochtend 425+ likes en over de 100 comments. Het stuk gaat over het woord zzp-er met de boodschap dat het woord zzp-er een bepaalde “nasmaak” zou hebben.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  In zijn eerste alinea schrijft hij “Je definieert iemand met datgene wat hij niet is. Sterker nog: wat hij vaak helemaal niet wil.” Het eerste wat bij mij opkwam toen ik het stuk had gelezen was een vraag: “wat is het verschil tussen het gevoel wat kan onstaan bij zzp-ers over het woord zzp ten opzicht van woorden als allochtoon, moslim en zwarte piet bij mensen die als zodanig in negatieve zin worden bestempeld of behandeld”. In mijn beleving is er geen verschil.

  Als ik de reacties lees op het stuk van Arne Maas, kom ik gelijksoortige reacties tegen (gevoelens) tijdens discussies over het woord allochtoon, moslim of zwarte piet. Er is echter één groot verschil: het verschil in lading. Ik heb het dan over de gevoelslading die ontstaat bij het gebruik van verschillende woorden.

  In beide gevallen gaat het om de behoefte aan waardering, erkenning en respect van de mens die een eigen identiteit heeft, een eigen zinnigheid, eigen kwaliteiten heeft en tegelijkertijd ook eigen valkuilen en “vaudjes”kent. Neem hierbij in ogenschouw de documentaire van Sunny Bergman en dan specifiek het gedeelte van de fiets die tegen een lantarenpaal op slot staat waarvan de eigenaar de sleutel kwijt zou zijn en kijk dan nog eens naar het verschil in gevoel tussen enerzijds het woord zzp-er en anderzijds woorden als allochtoon, moslim en zwarte piet.

  In de documentaire van Sunny Bergman wordt pijnlijk zichtbaar dat een witte Nederlander zonder poeha met een zaag, hamer en beitel, een fietsslot kan proberen open te krijgen omdat hij z’n fietssleutel kwijt is. Er is geen voorbijganger die daar vreemd van opkijkt. Op een later moment voltrekt zich precies hetzelfde, de kleding van de jongen is exact hetzelfde, de fiets is hetzelfde, de plaats, alles is hetzelfde, alleen is in dit laatste geval de jongen een gekleurde jongen met een bruine huidskleur. Binnen enkele minuten wordt de politie gebeld die ook daadwerkelijk arriveert, mensen maken foto’s van de donkere jongen, want tja je weet maar nooit, de donkere jongen wordt aangesproken met de vraag “is die fiets van jou?”.

  Het punt wat ik wil maken is deze: de tijd dat wij elkaar echt als gelijkwaardig behandelen, echt helpen en ondersteunen en met waardering en respect naar elkaar kijken of je nou zzp-er bent of niet is nog lang niet aangebroken. Op het moment dat iemand zich gekwetst voelt, dan betekent dat dat die persoon zich gekwetst voelt, punt. En dan heeft het dus ook geen zin nog nut om dan maar door te blijven drukken op die zere plek.

  Kortom behandel een ander zoals een ander behandeld wil worden en dus niet “behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden”.

  Is er een voldoende grote groep mensen die het woord zzp-er een negatieve klank vindt hebben, of zijn de negatieve effecten van bepaalde woorden groot, hoe moeilijk kan het dan zijn om andere woorden te hanteren of op een andere manier een aanpassing te doen om de harmonie te bewaren?

  Het vreemde is dat je in een liefdesrelatie met het grootste gemak concessies doet naar je vriend, vriendin, man of vrouw of je kinderen omdat je van ze houdt. Waarom dan niet buiten liefdesrelaties? Het antwoord is volgens mij vrij eenvoudig: omdat er liefde ontbreekt, liefde voor de zzp-er, liefde voor de allochtoon, liefde voor de moslim en liefde voor de zwarte piet. Als zzp-ers, allochtonen, moslims en mensen met een donkere huidskleur liefde zouden ervaren voor hun identiteit en als deze mensen zouden worden gecomplimenteerd voor hun mens zijn, gewaardeerd zouden worden en erkend zouden worden als mens en professional, dan zouden wij de discussies over nare “nasmaken en bijklanken” bij deze woorden hoogstwaarschijnlijk niet hebben of in zeer beperkte mate.

   “If you can’t change your mind, you are not using it.”

  Lees ook mijn 2 blogs met de titels: “Things won’t get better unless you think better” en “Diamanten Organisaties”.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Andy Joghi > ZZP-er, Allochtoon, Moslim en Zwarte Piet | Leiderschap
  Geschreven door Andy Joghi
  Blogger Expert
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.