person_outline

  De kern van organiseren is samenwerken (Weconomics Dialoog deel 2)

  olifant > De kern van organiseren is samenwerken (Wec... | LeiderschapBeste Vivienne,

  Bedankt voor je brief met goede vragen. Ik kan me voortellen dat Hybride Organiseren, of iets breder Weconomics, nog voor je moet gaan leven. We praten dan ook niet over het kiezen aanpassen van bijvoorbeeld management- of HR-tools, maar over een fundamentele verandering van de manier waarop we productie en consumptie organiseren. We zitten, denk ik, in een transitie van meer welvaart, naar betere welvaart, van kwantiteitswelvaart naar kwaliteitswelvaart en daar hoort een andere ‘welvaartsmachine’ bij, met een ander ontwerp. De machine die we nu gebruiken is vooral gericht op: meer welvaart produceren. Dat is een mooie machine want deze machine heeft ons sinds 1820 ongeveer zes keer zoveel welvaart gebracht. Maar de machine is toe aan vervang. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal economische recessies de laatste decennia en de duur van die recessies. Recessies volgen elkaar steeds sneller op en duren ook steeds langer. Dat is een teken dat de machine waarmee we onze welvaart maken toe is aan vervanging. Vergelijk het maar met je auto: als deze steeds vaker naar de garage moet en daar steeds langer blijft, is dat een teken dat de auto toe is aan vervanging.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Transities

  We hebben dus een ‘machine’ (een systeem) nodig die niet gericht is om meer welvaart, maar op een betaalbare en duurzame welvaart. En hier komt de organisatieontwerper en de organisatiekundige om de hoek kijken. We moeten vooral een organisatieontwerp maken waarmee we productiever worden zodat we de surplustijd kunnen inzetten voor taken die de overheid steeds vaker terugbrengt naar de burger. Ja, we zitten ook in een transitie van welvaartsstaat naar participatiesamenleving en daarvoor hebben we ook een nieuw ontwerp nodig. Kern van het nieuwe ontwerp is de opdracht om productiever en innovatiever te worden door slim samen te werken. Om deze transitie in gang te zetten en door te voeren hebben we zeker ook nieuw leiderschap nodig.

  Betekenisvolle verbinding

  We leven in een tijd waarin fysieke productie (en consumptie) steeds meer wordt vervangen door digitale productie. We leven in een tijd waar informatie en kennis de belangrijkste productiefactoren zijn geworden. Maar de meeste vormen, waarmee we ons werk organiseren, stammen nog uit het begin van de twintigste eeuw. Ze zijn vooral geschikt voor fysieke productie in grote aantallen en een relatief rustige markt. Traditioneel organiseren we ons werk met een bedrijf (zelf doen) of via de markt (uitbesteden). Het bedrijf is meestal schaalbaar, maar minder flexibel en de markt is flexibel, maar vaak minder schaalbaar. In de context van de eenentwintigste eeuw hebben we vooral behoefte aan hybride organisatievormen die én schaalbaar, én flexibel zijn. Hybride Organiseren is een kruising tussen zelf doen en uitbesteden, tussen bedrijf en markt, maar ook bijvoorbeeld tussen privaat en publiek. Hybride Organiseren is organiseren met een nieuwe eenheid van denken, analyse en ontwerp. Bij zelf doen is dat het bedrijf, bij uitbesteden is dat de markttransactie en bij Hybride Organiseren is de eenheid van analyse en ontwerp: organiserend vermogen. Organiserend vermogen is de betekenisvolle verbinding tussen de twee kleinste bouwstenen: mens en middel. Ik en mij laptop, wij zijn samen organiserend vermogen. En vanuit deze kleinste bouwsteen kun je alle organisaties weer opbouwen. Zo is een bedrijf een verzameling verbindingen: ‘… is collega van…’, en een gemeente een verzameling verbindingen: ‘… is burger van…’

  Een bedrijf is een middel, geen doel

  Om de transitie van oud organiseren naar nieuw organiseren uit te voeren hebben we vooral modern, authentiek en pionierend leiderschap nodig. Leiderschap is volgens Stephen Covey niet hetzelfde als management: ‘You manage processes, you lead people. And there is a big difference.’ Ook binnen Hybride Organiseren is er een groot verschil in leiden en managen en tussen het organiseren van mensen en middelen. Voor het organiseren van mensen is vooral leiderschap nodig, voor het organiseren van middelen is vooral management nodig. Moderne leiders moeten volgens mij open staan voor andere en moderne waarheden. Ze moeten vooral de samenhang zien tussen de verschillende perspectieven. Als je zes blinde wetenschappers aan een olifant laat voelen zullen je zes verschillende perspectieven zien en elk perspectief is voor elke wetenschapper ‘de waarheid’. De moderne leider moet deze perspectieven verbinden met als doel: de organisatie waar ik leiding aan geef moet een bijdrage leveren aan een betaalbare en duurzame welvaart. Voor vernieuwing hebben een diep (historisch) en breed (bedrijfskundig) perspectief nodig. Een moderne leider zal zich af vragen wat de bedoeling, de functie, de bijdrage van een organisatie is. Een bedrijf is een hulpmiddel en geen doel op zich.

  Pioniers & moed

  theoryu > De kern van organiseren is samenwerken (Wec... | LeiderschapJe noemde ook Theory U. Ik denk dat we nu vooral in de overgang zitten van verzet naar onderhandeling. En na de ombuiging hebben we vooral pioniers nodig die geloven dat we al mens in staat zijn een duurzame welkvaart te organiseren. Pioniers zijn moedig en nodig om het verzet te kunnen breken en een nieuwe visie te ontwikkelen en te communiceren. En moed is niet de afwezigheid van angst maar het besef dat er iets anders belangrijker is dan angst. We hebben leiders nodig die weten te verbinden is. Verbinding in shared values, maar ook in een cultuur, veranderstrategie en met een eenvoudige, transparante infrastructuur waarbij data niet in handen is van grote bedrijven maar van de mensen zelf. Leiderschap is altijd een verbinding tussen twee mensen waarbij er allerlei type verbindingen zijn (vast, flexibel, hybride, op basis van vertrouwen, op basis van controle op basis van visie, motivatie etc.). De kern van organiseren is samenwerken: specialiseren en coördineren zodat de opbrengst per persoon omhoog gaat. Organiseren is in feite het aan- en uitzetten van verbindingen. Hiermee kun je allerlei organisaties opbouwen. Ook de oude hiërarchieën.

  organiseren 01 > De kern van organiseren is samenwerken (Wec... | Leiderschap
  organiseren 02 > De kern van organiseren is samenwerken (Wec... | Leiderschap

  Loslaten

  Ten slotte, je vraag of Hybride Organiseren ‘het dan is’, kan ik beantwoorden met nee. Ook de hybride auto is een tussenstap naar iets anders. Maar Hybride Organiseren gaat wel terug naar de essentie van organiseren: samenwerken en het leggen van verbindingen tussen mensen en tussen mensen en middelen en tussen mensen, middelen en doelen. In ieder geval is Hybride Organiseren een robuust concept dat niet uitgaat van de waan van elke dag maar van dieper liggende fundamenten en van patronen die al heel lang geldig zijn. Om de nieuwe wereld te begrijpen en nieuwe organisatieontwerpen te kunnen maken zal het vooral belangrijk zijn oude conditioneren los te laten. Het is niet zo moeilijk om nieuwe ideeën voor een nieuwe wereld te krijgen, het is veel moeilijker om oude conditioneren los te laten. Daar ligt misschien wel de eerste en op dit moment belangrijks opdracht voor leiders in het Hybride Organiseren en Weconomics domein.

  Met collegiale groet,
  Paul Bessems

  Alle gepubliceerde Weconomics Dialogen zijn hier te vinden


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Paul Bessems > De kern van organiseren is samenwerken (Wec... | Leiderschap
  Geschreven door Paul Bessems
  Blogger Influencer
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  worldpoet-546's Profielfoto > De kern van organiseren is samenwerken (Wec... | Leiderschap
  worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1597 2 jaren 10 maanden geleden
  Ik geloof dat het ultieme leren is, om de ander mens te laten leren
  uit het eigen proces.
  Ik bedoel daarmee, dat alleen wanneer de hand wordt gereikt,
  er een antwoord nodig is vanuit mijn kant.
  Dank je, Paul Bessems voor jouw artikel.
  Petra Hermans
  twitter's Profielfoto > De kern van organiseren is samenwerken (Wec... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1552 3 jaren 2 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.