person_outline

  Weten dat iets goed is (Weconomics Dialoog deel 1)

  weconomics introductie > Weten dat iets goed is (Weconomics Dialoog ... | LeiderschapBeste Paul,

  Soms dan hoor je iemand over iets vertellen en dan weet je dat het goed is. Dat gevoel had ik ook toen ik jou voor het eerst hoorde praten over Hybride Organiseren. Dat was op 7 juli 2014 tijdens een bijeenkomst van het platform Duurzaam Nieuw Organiseren. Sinds die tijd probeer ik steeds meer grip te krijgen op het concept van Hybride Organiseren. Ik begrijp het verhaal dat we op zoek moeten naar een andere welvaart; een meer betaalbare en uiteindelijk een meer duurzame welvaart. Dat verhaal is zo klaar als een klontje voor mij. In gesprekken met jou en tijdens andere sessies dat ik het verhaal van Hybride Organiseren heb gehoord, gaat het concept steeds meer leven. In de tussentijd ontstaan er ook steeds meer vragen. Ondanks dat ik voel en weet dat Hybride Organiseren klopt, kan ik het nog niet helemaal vatten. Dat frustreert mij.

  Leiderschapsdomeinen

  Ooit eerder heb ik dit meegemaakt. Het betrof toen het verhaal van Frans Wilms1 over Leiderschapsdomeinen. Ik las zijn E-book en ik wist dat het klopte. Ik kon het verhaal echter zelf nog niet uitleggen of toepassen. Door steeds maar weer naar het verhaal en zijn voorbeelden te luisteren, het boek te bestuderen en mijn eigen praktijk er in te verweven, is het me gelukt om het verhaal van Leiderschapsdomeinen eigen te maken. En nu word ik dan getroffen door het verhaal van Hybride Organiseren. Ik weet dat Hybride Organiseren en Leiderschapsdomeinen elkaar ergens raken, elkaar wellicht aanvullen. Maar waar dat precies is en hoe dat er dan uit ziet, daar ga ik achter komen, samen met jou. Is dat dan Hybride Organiseren? Ik weet in ieder geval dat ik het verbindende en presentie leiderschapsdomein ga betreden met deze briefwisseling.

  1. Frans Wilms blogt ook op de site van Lerende Leiders

  Mens & middel

  De start van Hybride Organiseren ligt bij het organisatieontwerp, en wel bij de twee kleinst mogelijke bouwstenen ‘Mens’ en ‘Middel’. “Eerst de tuin ontwerpen”, zoals je zegt, “dan pas de technieken en middelen erbij zoeken”. Is het noodzakelijk om een bepaalde bewustwording te hebben om te begrijpen dat je met het ontwerp moet beginnen? Moet je je oude conditioneringen al los kunnen laten om dit te zien? Of is die bewustwording een stukje later noodzakelijk, als je met het ontwerp gaat beginnen?

  Conditioneringen

  Door je het kader van Leiderschapsdomeinen eigen te maken, ben je in staat om te zien wat je conditioneringen zijn. Leiderschapsdomeinen kent drie principes:

  1. Je oogst wat je zaait
  2. Stap in het domein dat je van de ander verwacht, en
  3. Geen enkel domein is te allen tijde geschikt.

  leiderschapsdomeinen blindevlek > Weten dat iets goed is (Weconomics Dialoog ... | LeiderschapJe kunt Leiderschapsdomeinen zien als een praktisch kader van TheoryU van Otto Scharmer. Aan de linkerzijde van de U (waar zich de autoritaire en strijdende leiderschapsdomeinen bevinden) ga je voor je eigen waarheid; wellicht je oude conditioneringen? Aan de rechterzijde van de U (waar zich de verbindende en presentie leiderschapsdomeinen bevinden) sta je open voor andere waarheden; je kunt en durft je oude conditioneringen los te laten. Misschien is het begrijpen van Hybride Organiseren wel de ‘blinde vlek’ waarover Scharmer spreekt?

  Inzicht in leiderschap

  Je spreekt ook over het “bouwen van nieuwe organisaties, geen oude organisaties renoveren”. Heb je om nieuwe organisaties te bouwen niet juist dit inzicht in leiderschap nodig? Het inzicht dat je je kunt verschaffen door het kader van Leiderschapsdomeinen eigen te maken. Is inzicht in leiderschap, en dan met name het zogenaamde ‘nieuwe leiderschap’ het cement van de bouwstenen ‘Mens’ en ‘Middel’? Het ‘nieuwe leiderschap’, de verwoording van de rechterzijde van de U, is dat niet wat jij bedoelt met ‘organiserend vermogen’?

  Voor mij vormen deze vragen, en de antwoorden daarop, de basis van waaruit ik verder kan leren en begrijpen over Hybride Organiseren. Voor mij staat in ieder geval vast dat inzicht in leiderschap, bijvoorbeeld door met het kader van Leiderschapsdomeinen te werken, helpt bij het loslaten van oude conditioneringen.

  Ik kijk uit naar je reactie.

  Hartelijke groet,
  Vivienne

  Alle gepubliceerde Weconomics Dialogen zijn hier te vinden


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Leiderschap | Duurzame Welvaart | Spiritualiteit | Organisatiekunde

  Oprichter en bestuurder van Stichting VIPE | www.vipepruiken.nl | een duurzaam & sociaal initiatief

  Zelfstandig ondernemer, sparringpartner, blogger en spreker

  Partner Weconomics Foundation

  Fan van Leiderschapsdomeinen als pragmatisch kader om leiderschap te duiden en te leren

  Bestuurs- en Organisatiekundige | expert leiderschap 

  Spiritueel coach

  Vivienne van Leuken's Profielfoto > Weten dat iets goed is (Weconomics Dialoog ... | Leiderschap
  Vivienne van Leuken antwoordt op het onderwerp: #1515 3 jaren 8 maanden geleden
  Hoi Hetteke,

  Prachtige vragen! Dank je wel. Over het denken in organisaties, oud en nieuw, opnieuw bouwen in plaats van renoveren en waarom continuïteit in organisaties een 'straf iets is' komen we tijdens deze dialoog zeker op terug. Al in de volgende dialoog worden deze onderwerpen kort aangeraakt.
  Om alvast op de zaken vooruit te lopen; in dialoog 8 staat een toelichting over het doel van organisaties. Met dit doel voor ogen zijn jouw vragen extra interessant. Hieronder een stuk uit dialoog 8. Ik vermoed dat het je vragen niet naar volledige tevredenheid zal beantwoorden. Het zijn dan ook geen gemakkelijk te beantwoorden vragen, maar ik beloof je dat deze dialoog meer inzicht zal verschaffen in de fundamenten van organiseren en organisaties en de thema's die jij naar voren hebt gebracht. Wellicht dat je dan zelf een antwoord kunt vormen. Jouw waarheid is immers niet die van mij, maar beiden zijn van harte welkom in een dialoog.
  Fragment Weconomics Dialoog deel 8:
  "Historisch gezien heeft een organisatie (of beter gezegd organiserend vermogen) de bedoeling om de opbrengst per persoon te verhogen. Zo kwamen de eerste jagers er waarschijnlijk achter dat ze door specialisatie en coördinatie een hogere opbrengst (finalisatie) per persoon konden realiseren. Zelfs dieren die veel groter of sneller zijn, kunnen gevangen worden door te specialiseren, samen te werken en de jacht te organiseren. Om tot een betere taakverdeling en samenwerking te komen, is coördinatie een belangrijke voorwaarde en communicatie is een middel om te coördineren. Door communicatie is de eerste mens al snel in staat taken te verdelen, zich te specialiseren en samen te werken (hier hebben we zelfs specifieke hormonen voor zoals oxytocine en serotonine). De eerste mens komt er dus achter dat werkverdeling en het opgeven van een stukje autonomie, tot een hogere opbrengst per persoon leidt. Hierbij moeten verschillende taken verdeeld worden. Als iedereen in een bedrijf verkoper is en niemand maakt de producten, dan zal er niet veel gebeuren. Zodra taken verdeeld worden ontstaat ook de behoefte aan management, aan controlesystemen, motivatiesystemen, beoordelingssystemen en beloningssystemen. Organiseren gaat vooraf aan managen en bestaat uit: doelen stellen, taken verdelen, mensen en middelen organiseren, coördineren, feedbackmechanismen invoeren om te leren en bij te sturen. De belangrijkste reden om ons werk te organiseren is dus: het verhogen van de opbrengst per persoon door het verbeteren van productiviteit en innoverend vermogen."
  Hetteke's Profielfoto > Weten dat iets goed is (Weconomics Dialoog ... | Leiderschap
  Hetteke antwoordt op het onderwerp: #1510 3 jaren 8 maanden geleden
  Mooie vragen, Vivienne, en naar aanleiding van die van jou, heb ik er ook een paar. Waarom denken we in organisaties? Waarom wordt het onderscheid gemaakt tussen oud en nieuw, en willen we in de ene wel investeren en de andere niet? Dat verhaal ken ik van meer vernieuwers (o.a. van Martijn Aslander), maar dat knaagt aan mij. Want sommige oude organisaties hebben betekenis in de samenleving, en waarom zouden we die dan niet renoveren? Er zijn organisaties die geen maatschappelijke functie meer vervullen en die vallen om. Maar degene die dat wel doen, daar zou ik niet zozeer iets naast zetten, maar ze liefdevol opnieuw, vanuit dat maatschappelijk belang, vormgeven.
  Wat jij?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.