person_outline

  De dialoog over Samensturing, deel 3

  dialoog > De dialoog over Samensturing, deel 3 | Leiderschap

  Dit blog is deel 3 in een serie blogs over dialoog, deel 1 en deel 2 vind je hier.

  Over verbinding en ontmoeting

  Joop Boukes, jij vraagt mij of ik mij herken in de latente verbinding die vanuit ontmoeting tot stand komt.

  Onze eerste ontmoeting versterkte inderdaad een verbinding die  onbewust al aanwezig was. En waarom? Er was oprechte aandacht. Jij - en ook Kees (Schilder) - luisterden echt naar mijn verhaal, waren aanwezig. Er werden vragen gesteld, prikkelend en uitdagend. Vragen om te kunnen begrijpen, om begrepen te worden, ik bespeurde geen oordeel. Vragen die mij uitnodigden om mijn visie, ideeën en waarden met jullie te delen. We maakten op die manier echt contact. In mijn opvatting gebeurt het juist in de ontmoeting, daar ontstaat de verbinding!

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Een gezamenlijk creatief denkproces

  Zoals ook eerder dit jaar in de ontmoeting met Rianca. Oprechte interesse in en nieuwsgierig naar elkaar, delen van onze individuele opvattingen, ideeën en waarden om te ontdekken dat we vanuit dezelfde uitgangspunten mogelijkheden zien voor echte transformatie. Door samen te denken, samen te praten en samen te werken, hebben we ervaren hoeveel energie, creativiteit en inspiratie er vrij komt. De ontmoeting vanuit verbinding leidt tot delen van ambities en doelen. Door de dialoog met elkaar te voeren worden verrassende, nieuwe ideeën en oplossingen gegenereerd. Effect hiervan is dat er collectieve intelligentie ontwikkeld wordt. Voor zowel teams en teamleden als voor organisatie en cliënt. Vanuit deze aanwezige verbinding – al dan niet bewust - kunnen teams en teamleden in een gezamenlijk proces hun verantwoordelijkheden nemen en aan het stuur zitten van eigen (team)ontwikkeling. Door het ervaren van autonomie (keuzevrijheid en invloed), gelijkwaardigheid en wederkerigheid ontstaat eigenaarschap. Het doet de potentie, betrokkenheid, bevlogenheid en het vakmanschap groeien van de gehele organisatie.

  Wat Samensturing doet

  Door Samensturing wordt dit ontwikkelingsproces van individuele medewerkers, teams en organisaties ondersteund. Dit alles start vanuit de (latente) verbinding door het delen van visie en (kern)waarden. Naar mijn idee brengt de dialoog de ontmoeting tot stand om visie, waarden en normen, verschillen en overeenkomsten, nieuwe ideeën en oplossingen te bespreken en ter discussie te stellen om uiteindelijk de cliënt die hulp, zorg of ondersteuning te bieden die hij of zij wenst.

  @Kees, welke rol heeft het management volgens jou op het thema verbinding, ontmoeting en samensturing?

  Over reflectie en dialoog

  Het voeren van de dialoog vraagt om reflectie van iedere betrokkene. Door reflectie zijn teams en teamleden - en daarmee de organisatie - in staat om te leren en zich te ontwikkelen naar verbeterd professioneel handelen. Ik geloof oprecht dat het voeren van de dialoog een instrument is dat het (zelf)reflecterend vermogen van teams en teamleden helpt ontwikkelen. Het voeren van de dialoog heeft de elementen in zich om een veilige omgeving te creëren waarin reflectie mogelijk is. Ik geloof dan ook dat de dialoog een instrument is dat de professionals en de  teams helpt hun reflectievaardigheden (verder) te ontwikkelen, ook wanneer deze nog onvoldoende ontwikkeld zijn.

  @Kees, wanneer is er volgens jou sprake Samensturing en kun je spreken van synergie?

  Over politiek en Samensturing

  Op de vraag wat er volgens mij kan veranderen in de politiek om tot Samensturing te komen, kunnen dezelfde parallelle processen plaatsvinden als momenteel in veel organisaties plaatsvindt.
  In de politiek is het niet anders of hoort het niet anders te zijn dan in organisaties. De politiek maakt deel uit van de maatschappij zoals we die kennen en is dan ook geen andere, aparte of gescheiden wereld. Gelet op de cultuur van debat en discussie is de weg naar een politiek bestel waarin dialoog en Samensturing leidend zijn een mooie uitdaging. Wanneer we in organisaties uitgaan van principes als autonomie, verantwoordelijkheid en zelfsturing (eigen regie, participatie, zeggenschap) dan kan de politiek toch niet achterblijven? Vanuit de gedachte dat alles met elkaar samenhangt, dat niets op zichzelf staat, dat alles en iedereen onderdeel uit maakt van het groter geheel kan het niet anders dan dat de politieke wereld deze waarden omarmt en beweegt van debat en discussie naar dialoog en Samensturing. Of ben ik dan toch wat te naïef?

  @Kees, hoe denk jij daarover?

   


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Sabine Nijhuis > De dialoog over Samensturing, deel 3 | Leiderschap
  Geschreven door Sabine Nijhuis
  Blogger

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.