person_outline

  Valkuilen van teams en de 5 stressfactoren van leiders

  Ervaren leiders aan het woord over teamgroei, zorgen voor jezelf en dromen

  Dit is een vervolg op mijn vorige blog waarin ik in gesprek ben gegaan met Simone Klein Hesselink en Bas Dopheide.

  foto-simone-k > Valkuilen van teams en de 5 stressfactoren... | LeiderschapSimone heeft een eigen bedrijf in advisering, interim management en mediation met name in de zorg. Zij heeft al met veel teams gewerkt in complexe situaties. Op dit moment is zij interim manager bedrijfsvoering in een ziekenhuis. Simone heeft een vriendelijk puberende zoon en dochter. Beiden studerend. Zij is zelf zeer actief met sport, bestuursfuncties en reizen.

  Bas-Dopheide-300x300 > Valkuilen van teams en de 5 stressfactoren... | LeiderschapBas Dopheide is ondernemer en Psychomotorisch (ervaringsgericht) trainer. Daarnaast is hij docent aan de bacheloropleiding Psychomotorische Therapie & Bewegingsagogie van de CALO.  Bas heeft meer dan 10 jaar gewerkt in de forensische psychiatrie en gehandicaptenzorg waarvan 6 jaar als leidinggevende. Bas is getrouwd en heeft twee nog jonge kinderen.

  Wij hebben in het eerste deel 2 thema's besproken (leiderschap vs. leidinggeven en persoonlijke ontwikkeling). Nu volgen nog 3 thema's.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  De valkuilen van een team en hoe het ook anders kan

  Waar veel teams mee worstelen is goed communiceren. Echt luisteren naar elkaar is lastig.

  We denken vaak dat we weten wat de ander bedoelt maar we toetsen dat veel te weinig. Er wordt snel gemopperd en gewezen naar anderen zonder te kijken wat je zelf kunt doen om de situatie te verbeteren of veranderen.

  Bas geeft daarbij nog aan dat veel leidinggevenden automatisch doorgroeien naar die functie zonder dat er serieus bij stil gestaan wordt of iemand wel de juiste kwaliteiten en drijfveren heeft om leidinggevende taken te verrichten. Daarom zou er meer geïnvesteerd moeten worden in leiderschapsvaardigheden. Meer aandacht voor het creëren van verbindingen dan in het volgen van strakke protocollen.

  Bas begeleidt nu zelf teams in hun ontwikkeling en het valt hem op dat er best wat tijd, aandacht en geld naar ontwikkeling uit gaat maar niet altijd op de juiste manier. Trainingen kunnen vaker maar korter gevolgd worden. Daarbij is een follow up na iedere training zeer belangrijk. Dat laatste gebeurt echt te weinig. Dat is zonde want dan blijven het op zich zelf staande acties.

  Simone houdt bij teamontwikkeling vooral van waardenmanagement. Dat betekent dat je kijkt naar welke type persoonlijkheden in het team zitten. Hoe reageren zij in bepaalde situaties en waar zoeken zij de verbinding. Daarbij begeleidt zij vaak zelf het team en waar nodig met een externe collega. Het belangrijkste daarbij is dat er gekeken wordt naar de kleine stapjes die morgen gelijk gezet kunnen worden.

  “Er is veel te weinig aandacht voor teamontwikkeling in organisaties. Er wordt veel over gesproken maar niet goed doorgepakt. Wordt er wel wat gedaan dan is de opdracht zelden goed geformuleerd. Ook hier speelt het gemis van een krachtige HR afdeling vaak parten” aldus Simone.

  Tja en hoe ziet dat ideale team er nou eigenlijk uit?

  Simone: ”dat is een heel volwassen, zelf oplossend en zelf regulerend team. Dan kun jij als manager je echt gaan richten op de kwaliteit en inhoud van het beleid.”

  Bas: ”dat is een team waar voldaan wordt aan de 5 basisbehoeften van leiderschap volgens Pesso. (lees hier meer over de achtergrond daarvan)".

  Het gaat dan om:

  • Plaats (duidelijke plek in het team)
  • Goede voeding (ontwikkelkansen, salaris, kansen en uitdagingen)
  • Steun (word je gehoord en voel je je gesteund door je leidinggevende en je team)
  • Bescherming (tegen slechte of kwetsbare omstandigheden)
  • Begrenzing (duidelijkheid over rol, taak en invloed)

  Lief zijn voor jezelf

  De persoonlijke stressfactoren van Simone en Bas zijn volgens mij factoren die veel ondernemende professionals en leidinggevenden zullen herkennen:

  • Iets gaat niet zoals ik wil.
  • Ongeduldig zijn.
  • Te veel dingen tegelijk moeten doen.
  • Voelen dat iets niet klopt maar er niet de vinger op kunnen leggen.
  • Tegen een ander op kijken en jezelf kleiner maken.

  Zowel Simone als Bas dealen hier mee door tijd vrij te maken voor zich zelf. Te ontspannen en afstand te nemen.

  Goed voor jezelf zorgen is ook een belangrijk onderdeel van persoonlijk leiderschap. Bas gaf tijdens ons gesprek een mooie spontane quote:

  “Goed voor mezelf zorgen is de beste acquisitie”.

  Daarmee bedoelt hij dat door intuïtief goed voor jezelf te zorgen, er veel mooiere dingen op je pad komen dan rationeel te blijven worstelen. Heel herkenbaar vond ik dat.

  Lief zijn voor jezelf is ook trots kunnen zijn op wat je al bereikt hebt in het werk.

  Bas antwoorde daar op: “mensen voelen zich gezien en gehoord als ik met hen werk. Ik ben een verbinder en altijd eerlijk. Daarnaast ben ik goed in staat om toe te geven wanneer ik fout zit.”

  Simone is trots op het feit dat zij als zelfstandig ondernemer ondanks de crisisperiode succesvol is. Zij heeft al die tijd mooie klussen mogen doen. Daarnaast is zij trots op haar kinderen die het goed doen.

  dromen > Valkuilen van teams en de 5 stressfactoren... | LeiderschapDromen

  Tot slot van beide interviews was ik benieuwd naar welke dromen Simone en Bas nog hebben.

  Simone wil haar mediationpraktijk verder uitbouwen, onderzoeken of zij nog een stap hoger kan in het werk wat zij nu doet of dat dit juist het niveau is waarin zij het best tot haar recht komt. Daarnaast hoopt zij nog een leuke man tegen het lijf te lopen om samen te genieten van de mooie dingen in het leven.

  Bas wil dat hij zijn brood goed kan verdienen met zijn eigen bedrijf PMTrainingen. Maar het allerbelangrijkst is dat hij geniet van het moment nu en dat hij kan doen waar hij echt blij van wordt.

  Dat vind ik een mooi slot van dit open gesprek met twee professionals over leiderschap, ontwikkeling en teamgroei. Na beide gesprekken vertrok ik zeer geïnspireerd weer naar huis. Ik hoop dat het voor jou als lezer ook van waarde is geweest.

  Leiderschap is zelf aan het stuur gaan staan van je leven en zorgen dat je die dingen gaat doen (of dat nou in werk of privé is) waar je van gaat zingen onder douche.

  Wat betekent leiderschap voor jou? Lukt het om leiderschap te tonen in je werk en hoe doe je dat dan? Merk je dat in het team waarin jij werkt veel meer aandacht zou kunnen worden besteed aan teamontwikkeling? Ik hoor het graag van je!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Carolijn Roelofs > Valkuilen van teams en de 5 stressfactoren... | Leiderschap
  Geschreven door Carolijn Roelofs
  Blogger Expert
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > Valkuilen van teams en de 5 stressfactoren... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1481 3 jaren 8 maanden geleden
  twitter's Profielfoto > Valkuilen van teams en de 5 stressfactoren... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1467 3 jaren 9 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.