person_outline
 > Recensie “De Harada Methode - De sleutel ... | Leiderschap

  Recensie “De Harada Methode - De sleutel tot succes ben je zelf!” van Jim Lippens

  Vooraf: Over Jim Lippens, 4Dlean en de HARADA methode

  Ik citeerde meerdere malen de uitspraak van Paul de Blot “Toeval bestaat niet, het valt je toe”. Medio februari 2019 kwam ik een video (uit 2016) tegen van Jim Lippens.(https://bit.ly/2Yoe7Tg) en plaatste deze op LinkedIn omdat het een mooi overzicht gaf van de trends en ontwikkelingen. Tot mijn niet geringe verbazing was er grote belangstelling voor de video. 6340 views! Dit was de aanleiding voor een ontmoeting met Jim Lippens op 28 februari. Deze leerzame en inspirerende ontmoeting heeft niet alleen geleid tot meer kennis van lean, het lezen en recenseren van het boek van Jim Lippens, maar ook tot 2 andere inspirerende zaken. (Zie hieronder s.v.p.***).

  Last- but not least- kreeg ik van Jim Lippens zijn boek “De Harada Methode - De sleutel tot succes ben je zelf!”

  Zelfsturing, Samensturing, Semcostyle, Loslaten & en Vertrouwen zijn trending topics. Ik had ze echter nog nooit in verband gebracht met Lean. Dat heeft alles te maken met het gegeven, dat ik mij erg focus op mijn passie leiderschap en dienstverlening. Ik zeg en schrijf wel eens dat we vaak de rol van de leveranciers onderschatten als het gaat om belangrijke stakeholders. Verder heb ik het vaker over leidinggevenden dan over medewerk(st)ers i.h.k.v. “Fish starts stinking at the head”. De Harada methode gaat minder in op de rol van leidinggevende, maar spitst zich toe op de rol van de medewerk(st)er zelf. De rode draad is de Engelse term "Self-Reliant" waar je in het Nederlands minimaal 4 woorden voor nodig hebt: Zelfbewust, Zelfstandig, Zelfsturend (KG: Onafhankelijk).

  Ik heb het soms over studiehand- en werkboeken. Dit boek is een WERKboek. Het kan je als medewerk(st)er goed helpen helpen om je persoonlijke en professionele doelen te halen. Het kan je overigens als leidinggevende helpen om een effectieve coach te worden. Tijdens onze ontmoeting sprak Lippens over “vastberadenheid”. Ik kort het af naar “”Guts” en heb veel waardering en bewondering voor de wijze waarop Lippens de guts had om de opleiding “Lean expert” uit eigen zak te betalen (5.000 euro). Deze guts heeft er ook toe geleid, dat hij in staat was om Norman Bodek er toe te brengen om speciaal voor hem een bepaalde datum te plannen.

  Lippens schrijft aan het slot van zijn voorwoord “If you can dream it, you can do it...” (Walt Disney)   En dat gaat op voor iedereen. Maar je hebt daarvoor wel een gids / tool / handleiding, boek of inspiratiebron nodig. Je hoeft niet verder te zoeken, want dit boek kan je ECHT helpen! Het bevat een aantal interessante casus, maar het belangrijkste is, dat het je mindset verandert.

  Zelfsturendheid betekent in dit geval je ZELF STUREN, je eigen koers vaststellen, bijstellen en vasthouden.Het gaat dus niet om de wijze waarop je je werkzaamheden uitvoert, maar meer over jezelf. En dat maakt dit boek zo geschikt. In a nutshell “na de WHY (Simon Sinek) nu de HOW (de HARADA methode).

  Wat krijg je mee? Sowieso een verandering van mindset. Takashi Harada schrijft daar over “Als mensen doelen uitkiezen, met belangen en waarden die niet enkel zichzelf maar ook anderen dienen, zal hun hele karakter veranderen”. Het zal u duidelijk zijn, dat dit mij – als dienende leider – erg aanspreekt. Verder gaat het boek in op THE MAP. Een van de mooiste, complete en goed bruikbare plannings instrumenten die ik ooit tegenkwam. Een ideale techniek om je zelf en je medewerkers te ontwikkelen en een cultuuromslag te realiseren binnen je bedrijf of organisatie. Van harte aanbevolen!

  Het boek inkijken of bestellen? https://www.mijnbestseller.nl/site/index.php?r=userwebsite/index&id=jimlippens


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > Recensie “De Harada Methode - De sleutel ... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.