person_outline

  Belangeloos delen

  Building_Communities > Belangeloos delen | Leiderschap

  Een van de onderscheidende kenmerken van een dienend leider is dat hij de groei van de mensen om zich heen als maatstaf neemt en niet zijn eigen groei. Bouwen aan gemeenschap is een van de kenmerken welke een vertrouwde omgeving creëert waarin groei gefaciliteerd wordt. Dit gaat niet vanzelf maar vergt een inspanning; een inspanning van een ieder in de gemeenschap, niet alleen de leider.

  Dienen of verdienen...

  Ik ben (zakelijk) opgegroeid in een wereld waarin groei werd gemaakt door het besef dat voordat je kon oogsten (= groei) je eerst moest zaaien: de kost gaat voor de baat uit, of ook wel: als je niet kunt delen, dan kun je ook niet vermenigvuldigen.... de groei waarop hier met name werd gedoeld (zakelijk) was groei van mijn organisatie of van mijzelf. Herkenbaar?

  En dan belangeloos delen...

  Als dienend leider begrijp ik dat wel maar ben ik niet zozeer op zoek naar mijn eigen groei of de groei van mijn organisatie, maar naar de groei van anderen... en dan is er iets meer nodig: het vermogen om wat jijzelf geoogst hebt belangeloos te delen. Dat belangeloos delen is dan het nieuwe zaaien waar anderen van kunnen oogsten (de cirkel is rond: zie ons logo)

  Het klinkt zo eenvoudig, maar waarom is het dan zo moeilijk...

  Neem dit artikel als voorbeeld: ik deel mijn ervaringen en overpeinzingen [zaaien].
  Jij leest dit artikel: door het artikel krijg jij nieuwe inzichten of reeds bestaande inzichten worden bevestigd / verankerd [oogsten]

  Maar dan... belangeloos delen: Wat ga jij hiermee doen?

  Ik hou van oranje, maar ik ben niet oranje...

  Belangeloos delen betekend ook kleur bekennen: door (in dit voorbeeld) dit artikel met anderen te delen, of een reactie erop te schrijven, ben je niet alleen jouw kennis en ervaring aan het delen, maar beken je ook kleur: mensen vinden er wat van! De valkuil is dat we dit verwarren met dat mensen wat van jou vinden, hummm.... blokkerend?

  Besef je dat niet delen ook kleur bekennen is?

  CommunityColours > Belangeloos delen | Leiderschap

  Belangeloos is niet intentieloos...

  Het is wetenschappelijk bewezen dat positieve aandacht de beste groei mogelijk maakt. Houdt dat ook in je achterhoofd bij het delen van jouw reflectie: doe dit altijd met een positieve intentie: belangeloos en gericht op oprechte groei van de ander. Als jouw intentie zuiver en oprecht is, dan wordt zelfs een kritische reflectie positief ontvangen.

  Belangeloos is niet kosteloos...

  Ja, het 'kost' tijd. Tijd om iets tot je te nemen, het als het ware 'te verteren' en ervan te leren. Het kost ook tijd om jouw positieve intentie te reflecteren. Ikzelf zie dat niet als 'kosten', ik heb mezelf verbonden met lerendeleiders en daardoor is het gewoon leuk om te doen: het levert alleen maar op. Ook dat is bouwen aan gemeenschap: hoeveel van jouw collega's of medewerkers vinden het oprecht leuk wat ze doen; werken vol passie aan de realisatie van de visie van jouw bedrijf. Hoeveel zouden er nog op het werk blijven verschijnen als ze de jackpot zouden winnen....

  De daad bij het woord...

  Ik nodig je uit om jouw bijdrage te leveren aan deze community, eigenlijk is het heel eenvoudig: beken kleur!

  Deel dit artikel, reageer er op (publiekelijk of privé), discussieer erover met anderen, registreer je op deze website, deel jouw eigen ervaringen (doe eens gek: schrijf een artikel of open een topic op het forum), maak ons deelgenoot van jouw dromen voor deze wereld: inspireer ons!

  [Ook hier verschenen: Belangeloos delen]


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > Belangeloos delen | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl

  Dirk's Profielfoto > Belangeloos delen | Leiderschap
  Dirk antwoordt op het onderwerp: #1240 4 jaren 8 maanden geleden
  voorbeeld uit de praktijk is www.stadslab033.nl
  bianca's Profielfoto > Belangeloos delen | Leiderschap
  bianca antwoordt op het onderwerp: #500 7 jaren 7 maanden geleden
  Hi Toon,

  Ik zie nu pas je reactie op de blog. Wat leuk om te lezen! Fijn dat je er bij bent 30 maart. Ik verheug me op onze ontmoeting. Goed uitgangspunt ook dat jouw droomklanten ook betalende klanten zijn. Kunnen we stellen dat belangeloos delen niet mogelijk is zonder betalende klanten? *denkt na*. Ik denk van wel......

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.