person_outline

  Hij wist het niet

  rafael-nadal-out-wimbledon > Hij wist het niet | LeiderschapHij wist niet dat het niet kon. Of niet hoorde. Of dat er bepaalde verwachtingen waren over de uitkomst.

  Gisteren versloeg de 19-jarige Nick Kyrgios Rafaël Nadal op het Center Court van Wimbledon. Jeugdige onbevangenheid won het van de gevestigde orde. Hij ging ervoor, niet arrogant of overmoedig, maar met plezier en geloof in eigen kunnen.

  En het gezicht van Rafa sprak boekdelen. Dit was niet de bedoeling! Wist hij wel tegen wie hij speelde?

  Ik denk dat hij het wist, maar zoals de commentator op de BBC zei “he plays without fear”. Wat de uitslag van de wedstrijd ook was geweest, hij had een topdag en daar kan niets tegenop.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Zie je de parallel met veel organisaties? Waar de gevestigde orde vooral bezig is met het behouden van wat we hebben. Het vasthouden van de status quo en iets doen omdat we het altijd al zo deden.

  Tot er een nieuweling komt. Die dat niet weet. Of niet wil horen. En er zich al helemaal niet door laat intimideren.

  Koester je de nieuweling? Die in al haar onbevangenheid ook fouten zal maken en op tenen zal gaan staan. De nieuweling die dingen doet omdat het de beste manier is of omdat klanten daar om vragen.

  Of krijgt de gevestigde orde de ruimte, wordt de nieuweling aan de kant geschoven en blijft alles zoals het was?

  Ik vind het mooi als iemand het lef heeft om tegen de status quo te duwen. Blijven doen wat we altijd al deden geeft geen garanties, dus geef ik de nieuweling graag ruimte en vertrouwen. Ga ervoor, maak een verschil! De status quo mag omver.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Lindsie van der Horst > Hij wist het niet | Leiderschap
  Geschreven door Lindsie van der Horst
  Top Blogger Influencer
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Coachbert62's Profielfoto > Hij wist het niet | Leiderschap
  Coachbert62 antwoordt op het onderwerp: #1133 5 jaren 2 maanden geleden
  Hoe houd je beginnersgeest vast? Dat houd je vast door te blijven genieten van de meest veelzijdige en mooiste dat er bestaat, namelijk het geen waar het allemaal om begonnen is. Dit kan een sport zijn, maar natuurlijk ook heel iets anders. Ik werk zelf binnen een GGZ instelling, die vanuit een bepaalde visie op Herstelondersteunende zorg haar cliënten wil bedienen. Dit doen wij nog steeds vanuit een visie, een passie die de oprichters van de instelling destijds ook al hadden. Natuurlijk is er het nodige veranderd, maar die passie is er nog steeds. Plezier staat centraal, misschien moet je het wel bevlogenheid noemen. Als je dat lukt, dan houd je de beginnersgeest vast, dan kan je het ook oproepen. Dan ben je ook niet vatbaar voor stress, faalangst en tegenslag. Dan kun je de druk van het moeten winnen (in de sport), het moeten presteren en het moeten verbeteren, prima aan. Als ik kijk naar bovenstaand verhaal dan zie je dat het vasthouden van de beginnersgeest ook een kwestie is van opvoeden. In de sport, in het huidige WK voetbal zie je direct nog een aspect terug van het vasthouden van die beginnersgeest, namelijk het doorselecteren. De teams die vast bleven houden aan oude patronen, aan vaste waardes, ervaren en erkende krachten zijn naar huis. Een land Nederland heeft doorgeselecteerd. Heel veel spelers in het huidige Oranje zaten vier jaar geleden niet bij de selectie. Deze spelers ontbeerde zelf enige ervaring op het hoogste niveau. In Oranje zie je dan ervaring dus niet zaligmakend is, sterker een systeem is niet zaligmakend. Het is de mix aan ervaring en jeugdig elan en het commitment aan het systeem. Dat zorgt er voor dat er spelplezier is dat spelers voor elkaar willen werken. Bijzonder in dit team is Dirk Kuijt. Kuijt is een ervaren kracht, een van de cultuurdragers. Kuijt is echter ook de man die zich volledig schikt in zijn rol en deze rol ook op diverse posities in het veld weet in te vullen. Hij klaagt niet op het moment dat hij door de coach op een andere positie moet gaan spelen dan dat zijn voorkeur heeft. Centraal hierin is Van Gaal. Zijn manier van situationeel leiderschap leidt tot deze prestaties. Anders dan destijds onder Van Marwijk, tijdens het EK twee jaar geleden. Van Marwijk, een coach die niet doorselecteerde, voortborduurde op de successen van het WK in Zuid Afrika. Een EK ook dat zich kenmerkte door spelers die uit de school klapte, die publiekelijk lieten blijken niet erg blij te zijn met de manier waarop het liep. Een speler als Huntelaar, net als destijds, in een reserverol, schikt zich nu in zijn rol en staat er op het moment dat hij er moet staan.
  ruud's Profielfoto > Hij wist het niet | Leiderschap
  ruud antwoordt op het onderwerp: #1127 5 jaren 2 maanden geleden

  Coachbert62 schreef : ...Het oproepen van die beginnersgeest, daar gaat het om.
  Organisaties zijn gefocused op resulaten, resultaten die bereikt moeten worden door ervaren werknemers. Waar het feitelijk om gaat is het proces en het oproepen dan wel vasthouden van die beginnersgeest, het plezier in wat je doet.

  Dank voor je blog Lindsie en dank Bert voor je verdere onderbouwing,
  in 1999 mocht ik een start-up meemaken: met een aantal managers uit een bedrijf gestapt omdat we dachten dat het beter kon, maar daar bij de partij waarmee we gefuseerd waren (lees overgenomen) geen gehoor voor vonden.
  Ook wij hadden zoals dat hier genoemd wordt de 'beginnersgeest': dit resulteerde erin dat wij binnen twee maanden 45 personeelsleden hadden, en dat in een tijd van zwaar weer op de markt. Wij zwommen tegen de stroom in, en ons enthousiasme werkte door bij onze klanten, die gunden ons mooie opdrachten...
  Een aantal jaren later was van de beginnersgeest weinig meer terug te vinden, nieuwe managers waren aangetreden, managers die deze startfase niet hadden meegemaakt, die andere doelstellingen hadden. Voordat we het wisten keken we elkaar aan en spraken we uit dat het eigenlijk niet meer leuk was... het leverde geen energie meer op: sterker nog, we waren teveel intern gericht bezig zodat het veel energie koste.
  Voor mij een waardevolle ervaring die resulteerde in mijn ZP-schap.

  Vraag voor mij is hierbij: hoe hou je die 'beginnersgeest' zolang mogelijk vast?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.