person_outline

  Ga jij voor je geluk of voor je gelijk?

  GelukvolgensLoesje > Ga jij voor je geluk of voor je gelijk? | LeiderschapGeluk of gelijk: het zijn maar 1 of 2 klinkers, maar tegelijkertijd een wereld van verschil, want je gelijk halen betekent vaak het geluk uit handen geven. Waarom wil ik eigenlijk vaak mijn gelijk krijgen? Ongelijk krijgen, voelt blijkbaar te veel als falen, maar een schijnbare superioriteit behalen, brengt je meestal niet dichterbij je geluk. Het kost je daarentegen veel energie en het is ook niet toevallig dat je dan erg kritisch bent op jezelf. Kritiek op anderen wordt dan vaak een afspiegeling van wat je vooral irriteert aan jezelf. Wat vind ik nou belangrijker? Gelijk krijgen of gelukkig zijn? Wat de ander er van vindt of wat je er zelf van vindt? De ander overtuigen of zelf overtuigd zijn en vanuit je eigen kracht stralen?

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Stralen is trouwens geen voorrecht van mensen die voor het geluk geboren zijn. Iedereen kan stralen, maar het is niet zomaar een ‘kunstje’. Het is eerder een levenshouding die soms moeite kost, vooral als je te veel georganiseerd probeert te genieten, echter veel oplevert als het gewoon vanzelf gaat en je op gaat in ieder fijn moment. Wat stralen je ogen mooi werd vorige week tegen me gezegd. Is dat niet het mooiste compliment dat je kunt krijgen? Je voelt je goed op dat moment, alsof alles klopt.

  Hoe mooi heeft Marianne Williamson dat verwoord in “return tot love” door het volgende daarover te schrijven: “Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze diepste angst is dat we immens krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest beangstigt. We vragen onszelf af: ‘wie ben ik om briljant, aantrekkelijk, talentvol en prachtig te zijn?’ Maar waarom eigenlijk niet? Je bewijst de wereld en jezelf al helemaal niet door je kleiner voor te doen dan je bent. We zijn allemaal bedoeld om te stralen, zoals kinderen dat doen. Als we ons eigen licht laten schijnen, geven we onbewust anderen de vrijheid dat ook te doen.”

  Zijn schitterende mensen zonder zorgen? Hebben zij altijd geluk? Verre van dat. Ik vraag me de laatste tijd dus steeds vaker af waar ik allemaal van ga schitteren? En hoe beïnvloed je dat nou op een goede manier en leer je dagelijks bij?

  Zoals ik door mijn kennis van leiderschap en ervaring met succesvolle en minder succesvolle leiders weet, zijn een aantal zaken zeker goed te beïnvloeden. Belangrijk voor mij voor dit jaar:

  • Leef je droom en ken je hoger doel
   De omstandigheden waarin wij ons op dit moment bevinden, zijn namelijk van ondergeschikt belang. De enige belangrijke vraag is: wie en wat wil ik in de toekomst zijn? En er is ook maar 1 persoon die hier in hoeft te geloven en dat ben ik zelf ;-). En hoe fijn is het dan dat je tegen jezelf kan zeggen dat je een mooi mens bent. En dan het kennen van je hogere doel. Dat is namelijk jouw Poolster, het baken aan de horizon dat je wellicht niet gaat bereiken, maar dat je altijd richting geeft en waar je altijd op terug kunt vallen. Het geeft namelijk antwoord op de vraag waarom jij bestaat. Voor mij gaat dat over andere mensen in hun kracht zetten.
  • Less is More
   Het (werk)leven bestaat uit keuzes maken. Focus, prioriteren en daardoor meer impact genereren. Daarvoor is kiezen en besluiten een belangrijke competentie. Winnaars richten hun beslissingen op datgene wat ze echt willen en kunnen dan ook snel beslissingen nemen en consequent in de uitvoering zijn. Je kunt ook snel een beslissing nemen, want ik weet dat een slechte beslissing nog altijd beter is dan überhaupt geen beslissing. En ik weet ook dat je eerst goed voor je zelf hoort te zorgen om goed voor anderen te kunnen zijn. Dit is echt les 1 in dienend leiderschap.
  • Ga vooral goed met stress om en let op je gezondheid
   Als we onze gedachten onder controle hebben, kan stress geen vat op je krijgen. Goed letten op je gezondheid en zorgen dat je extra energie opbouwt voor je volgende taak, is dus essentieel. Het is duidelijk dat mijn prestatievermogen keldert als ik niet de regels naleef die ik voor me zelf gesteld heb i.k.v. gezondheid.
  • Leer moeilijkheden te overwinnen en maak groei door de problemen
   Het eigenlijke probleem van de meeste mensen is niet de moeilijke situatie zelf, maar de manier waarop je met het probleem omgaat. Het grootste gevaar schuilt vaak in de frustratie die ontstaat als gevolg van de problemen. Een probleem heeft minder macht over je als je er met jouw gedachten en gevoel niet in blijft hangen. Voor iedereen geldt dan dat volhouden daarin de belangrijkste voorwaarde is. Je kunt trouwens best veel corrigeren, maar als je opgeeft dan is het voorbij. Zo trok ik vorige week in het setje coachingkaartjes ‘Eigenwijsjes’ van @LovanBeers het kaartje: Ik zet door! Mooie bevestiging van wat ik me heb voorgenomen voor dit jaar.
  • Het omgaan met afwijzing
   Iedereen moet leren omgaan met afwijzing. Mij is weleens verteld dat er 3 groepen mensen zijn als het gaat om of je wel of niet sympathiek gevonden wordt. 1/3 vind je sowieso toch niet aardig, 1/3 staat er neutraal tegenover en maar liefst 1/3 vind jouw sympathiek. Zo ook met het verkrijgen van een klus/werk. 1/3 wijst jouw project of idee af, 1/3 kan geen besluit nemen en doet niets en maar liefst 1/3 neemt jouw idee of project op een positieve manier aan. Dat heeft dus niets met jouw product of met jouzelf te maken. Dit is simpelweg een onderdeel van de menselijke natuur. Leer er dus mee leven.
  • Beleef de dag bewust
   Laat je door niets of niemand uit je goede humeur halen. Zeg tegen jezelf: ‘het ergste wat mij vandaag kan overkomen, is dat ik een fijne dag zal hebben’. Door mindfulness schenk je volle aandacht aan wat zich voordoet van moment tot moment, zonder vooroordelen. Geniet er gewoon van. Ik ben goed op weg.
  • Doe het gewoon
   Mijn ervaring tot nu toe is dat veel dingen vanzelf  op hun pootjes terecht komen en zich vanzelf oplossen als je gewoon begint en ermee bezig blijft. Er bestaat namelijk geen perfecte manier om iets aan te pakken. Niemand bereikt waarschijnlijk ooit perfectie en er bestaat ook geen perfect tijdstip. Op basis hiervan starten succesvolle leiders zo snel als maar mogelijk is. Dat voorbeeld volg ik graag al een aantal jaren. En mijn motto daarin blijft: ‘houdt het simpel, zet in op je talent & pak je kans!’

  Sinds begin van het jaar, na mijn 2 weken kerstvakantie waarin ik deze blog schreef "Gedrevenheid heeft een keerzijde!", weer goed van start gegaan in 2014 en weer zelf aan het stuur.

  Tenslotte nog een laatste overweging. Is het eigenlijk wel nodig om een patroon te doorbreken? Werkelijke vrijheid gaat toch niet over het overwinnen van patronen, meer over het ervaren van ruimte en gemak binnen jouw patronen. Kun jij je vrij voelen en glimlachen als je aan jezelf denkt zoals je bent? Ik inmiddels wel. Ik houd gewoon van mezelf! En zo maak ik dagelijks het verschil. Hoe zit dat bij jou?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Yvonne van Duuren > Ga jij voor je geluk of voor je gelijk? | Leiderschap
  Geschreven door Yvonne van Duuren
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Yvvdu's Profielfoto > Ga jij voor je geluk of voor je gelijk? | Leiderschap
  Yvvdu antwoordt op het onderwerp: #854 5 jaren 8 maanden geleden
  Fijn om de reacties te lezen op mijn blog en dat het inspirerend en spiegelend werkt! Voor mij is het ook steeds duidelijker dat er altijd keuzes zijn. Die keuzes zijn niet altijd makkelijk of plezierig, maar wat ik wel weet, is zolang je in een situatie zit waarin je de verantwoordelijkheid voor hoe jij je voelt bij de ander neerlegt, je daar zeker niet gelukkiger van wordt. Je richt je aandacht dan op de verkeerde dingen en neemt geen verantwoordelijkheid voor jouw leven en geluk. Stel je daarom altijd de vraag als er iets niet loopt zoals je zou willen: wat kan ik dien of laten om dit beter te maken? Dan ga je in ieder geval voor je geluk en niet voor je gelijk.
  nldazuu's Profielfoto > Ga jij voor je geluk of voor je gelijk? | Leiderschap
  nldazuu antwoordt op het onderwerp: #852 5 jaren 8 maanden geleden
  Wat een mooi inspirerende tekst! Geluk of Gelijk?
  Het zet me tot denken en vooral ook weer even neer bij mijn eigen gedachten hoe ik trouw blijf aan mijn doelen..... erg mooi geschreven, deze gaat ergens gesaved worden.
  En mijn doel is niet zo moeilijk, ik wil beleven, vastleggen en herbeleven... maar om daar te komen moet je soms deze artikelen hier lezen!
  Dank!
  //Dave

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.