person_outline

  Recensie: "Zakendoen in de nieuwe economie" van Marga Hoek

  zakendoenindenieuweeconomie > Recensie: -Zakendoen in de nieuwe economie... | LeiderschapZakendoen in de nieuwe economie. Het boek KLOPT!

  Ten behoeve van met Magazine van Managementboek.nl schreef ik onderstaande recensie, waarbij ik mij moest beperken tot 150 woorden.

  “Practice what you preach”. Het eerste voorbeeld staat op pagina 6. Geen copyright, maar right to copy. Er volgen meer inspirerende voorbeelden. Het feit dat – naast de bijdragen van (top)bestuurders, wetenschappers, studenten & leerlingen - bijna 100 professionals middels crowdsourcing een bijdrage aan het boek hebben geleverd is ook een mooi voorbeeld. Dat deed me overigens denken aan O.C.F.2.0 van Jan Jonker. Alleen al door het hoofdstuk (“venster”) leiderschap, de noten en de boekenlijst is dit boek zijn prijs meer dan waard. De tools, facts & figures, voorbeelden en inspiraties die je aangereikt krijgt zijn eigenlijk onbetaalbaar. Ik vond het boek “feest der (h)erkenning”. Het klopt. Het “leven” van het boek kan het verschil maken voor de toekomst van je bedrijf en/of organisatie en ook voor je eigen toekomst en die van je kinderen. Zakendoen in de nieuwe economie is een MUST READ voor bestuurders en managers in ALLE sectoren. Cijfer: 9

  150 woorden voor een boek van dit formaat en kaliber staat niet in verhouding tot de waarde van het boek, dus bij dezen een meer uitgebreide recensie.

  Van uit mijn persoonlijke missie om iedere week 1 manager te inspireren om te gaan denken en werken als een (Nieuwe = Dienende) leider vind ik het fantastisch dat juist dit boek gekozen is tot managementboek van het jaar. Ik zou namelijk erg teleurgesteld geweest zijn als de keus was gevallen op “We blijven zakendoen in de Oude economie”…. Er zijn nog teveel managers, bestuurders en toezichthouders die blijven hangen in het oude denken en handelen. Dat is niet alleen slecht voor de door hun aangestuurde bedrijven en / of organisaties, maar uiteindelijk ook voor hun zelf, en / of gezin, medewerk(st)ers, klanten, leveranciers en / of hun gezin. In dat verband zeg ik vaak “Managers die mijn boodschap niet begrijpen komen binnen 3 jaar in de problemen”.

  Als we kijken naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van leiderschap, dan kun je niets anders dan constateren dat het boek er naadloos bij aansluit. Voor uw gemak zet ik ze nog even voor u op een rij:

  1. van het hoofd naar het hart
  2. van denken naar voelen
  3. van power leaders naar servant-leaders
  4. van controle naar vertrouwen
  5. van management naar (nieuw) leiderschap***
  6. van shareholders naar stakeholders
  7. van Angelsaksisch naar Rijnlands denken

  Het boek gaat in op: Van bezit naar gebruik, samenwerking, netwerken & kennisdelen, innovatie, transparantie, de rol van geld en op ”Koplopers”. Bij het woord “koplopers”, moest ik overigens denken aan de FD Gazellen verkiezing. Ondernemers en bestuurders met visie die hun vakgebied overstijgt hebben de toekomst.

  Uiteraard ben ik begonnen met hoofdstuk (“venster”) 7. Over leiderschap. Ik herken het. Waar ik mij overigens wel zorgen over maak, is het gegeven dat het overgrote deel van HRM managers en HRM directeuren ook nog bezig zijn met het oude denken. Het moet gaan over vertrouwen, loslaten, talentmanagement, the war for talent, de juiste focus, holistische benadering en businesspartner zijn.

  Dit laatste geeft te denken. In het boek staan een aantal benamingen van Chiefs die passen in de nieuwe economie. Peter Bakker citeert Marga Hoek ”Een CFO (Chief Financial Officer) zou eigenlijk een CVO (Chief Value Officer) moeten zijn.

  Wellicht is dat “food for thougt” voor HRM-managers & Directeuren, maar ook voor Managers en Directeuren verantwoordelijk voor Real Estate en Facility Management, in veel gevallen de grootste kostenpost bij bedrijven en organisaties…

  Meiny Prins schrijft over leiderschap:”Topbestuurders moeten holistische denkers zijn”. Ze schrijft ook “dat het voor bestuurders heel gemakkelijk is om te grijpen naar de gewone, elementaire managementtechnieken. Wat dan vergeten wordt, is dat degenen die er echt verstand van hebben zich op de werkvloer bevinden. Het enige wat je vaak te doen hebt is verbinden, faciliteren dat je die verschillende mensen bij elkaar brengt”. Mooi!

  Teun Verheij (overigens zelf een nieuwe leider) van Albron geeft een prachtig voorbeeld van het oude denken ”Men vindt dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen op het gebied van de duurzame ontwikkeling van voedsel. Maar waarom word ik niet even hard aangepakt als het gaat om de duurzame inzet van mensen met wie ik het doe. In de duurzame wereld vragen ze me het hemd van het lijf over mijn eieren en mijn vlees. Maar hoe het gaat met die zesduizend mensen die bij ons werken vraagt niemand”…..

  Ja, daar gaat het over. De Juiste P, zoals ik vaak zeg en schrijf, de P van Personen of People, niet de P van Prince2, Processen, Programma’s…

  Wat overigens opmerkelijk is, dat betrokken mensen als Peter Bakker en Gunther Pauli in hun voorwoorden ook nog schrijven over de verkeerde P. De Goede P komt niet aan de orde…

  Tot slot. Ik geloof dat het in de toekomst MOET gaan om mensen en klanten (Volgens Jos Burgers zijn dat ook vaak mensen…). Goed dat er een venster aan is gewijd. We hebben te lang producten gemaakt die we graag kwijt wouden, niet altijd de producten die de klant graag wou kopen…

  We lenen de wereld van onze kinderen en kleinkinderen. Als je grafiek op pagina 31 ziet (o.a. 2700 liter water nodig voor de productie van 1 T-Shirt, 140 liter water voor het maken van 1 kop koffie) en dat afzet tegen de het gegeven dat er PER DAG 6000 mensen sterven door gebrek aan water, dan kunnen we niet blijven wegkijken. De Quote ”De economie is er voor de aarde, het is niet andersom”, geeft aan waar het over zou moeten gaan. Wat willen we nalaten? Wat kun je nog uitleggen aan je kinderen – en kleinkinderen…

  Dit boek zou verplichte kost moeten zijn voor ALLE toezichthouders, bestuurders, managers in alle sectoren, wetenschappers, docenten, studenten, politici, lobbyisten en de pers. Het is een wake-up call. Ik vind het een “call for action” die op het nivo staat van Our Common Future en Our Common Future 2.0 en hoop van ganser harte dat we er mee aan de slag gaan. In dat verband denk ik aan de indrukwekkende en ontroerende speech van Suzuki Severn in 1992. We zijn 22 jaar verder. Er is te weinig mee gedaan. Dit boek geeft je de tools om bij te dragen een betere wereld. Je kunt er morgen al mee aan de slag!

  Van HARTE aanbevolen.

  NOTE: ***Van management naar (NIEUW) leiderschap vindt zijn grondslag in het “Handvest nieuw Leiderschap”.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > Recensie: -Zakendoen in de nieuwe economie... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.