Topics met betrekking tot 'Anderen Leiden'...

Zijn er leiders nodig in netwerken?

Delen op Social Media

Lees meer
9 jaren 10 maanden geleden #1376 door Hetteke
Zijn er leiders nodig in netwerken? werd gestart door Hetteke
network

De afbeelding is shareware van hikingartist.com

De samenleving verandert. Van de economisch gedreven, post-industriele maatschappij transformeren we naar een netwerksamenleving. Dat zeggen boeiende wetenschappers (waaronder Jan Rotmans), hippie-achtige aquariuskijkers en mensen als Marc Zuckerberg die in korte tijd veel geld verdienen aan onze behoefte aan netwerken. Zo'n netwerksamenleving, wat voor leiderschap vraagt dat?  Ik heb nog geen kant en klaar antwoord gevonden op deze vraag. Maar, in mijn hoofd begint zich wel een schetsontwerp te vormen.

Lees verder...
Lees meer
9 jaren 10 maanden geleden #1377 door Koen_Jurgens
Beantwoord door Koen_Jurgens in topic Zijn er leiders nodig in netwerken?
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het zeer inspirerend is om op deze nieuwe wijze samen te werken en gedeeld (vanuit eigen kracht) leiderschap te tonen.

www.jurgensbedrijfsconsultancy.nl/geen-c...orie/mannenwerk-4-0/
Lees meer
9 jaren 10 maanden geleden #1378 door Hetteke
Beantwoord door Hetteke in topic Zijn er leiders nodig in netwerken?
Leuk praktijkvoorbeeld, Koen! En zo te lezen heeft jullie project meer opgeleverd dan alleen een schuur.
  • Harm Rozie
9 jaren 10 maanden geleden #1379 door Harm Rozie
Beantwoord door Harm Rozie in topic Zijn er leiders nodig in netwerken?
Evenmin als betere wegen en vliegtuigen dat hebben gedaan zal het internet ons terug in het paradijs brengen. Het brengt wel nieuwe percepties van de werkelijkheid en een daarvan is blijkbaar een beeld van leiderschap en veranderen zoals dat wordt geschetst. Zulke voorstellingen hebben invloed op taal communicatie en gedrag. De vraag is of die invloed tot resultaat heeft of het leven werkelijk verbetert, meer in balans komt. Ik ben ervan overtuigd dat vriendelijk voortkabbelen en mantra's prevelen over vermeend nieuw leiderschap ons niet veel verder brengt. Theory U is mooi, zonder structuur ontstaan geen nieuwe systemen nodig om zelfveroirzaakte chaos en problemen in de hele wereld het hoofd te bieden. Beter dan Jan Rotmans heeft Theo Lohman die op de vraagstukken van structuur en gedrag die werkelijk beklijvende verandering bewerkstelligen gericht. Het resultaat van meer dan dertig jaar toegepast en theoretisch onderzoek is verbluffend. In de leerstrategie Collin (collectieve intelligentie) is zijn kennis samengebracht en eenvoudig overdraagbaar gemaakt voor werk en onderwijs. De sluitsteen voor de theorie is gevonden. Tools zijn bruikbaar en de laatste, een computerondersteund universeel samenwerkingsmodel is aan het einde van de ontwerpfase. Het geheel van kennis en hulpmiddelen is bedoeld om mensen bewust te maken van hun denk- leer- en handelingsvermogen, de mate van rijpheid daarvan en de mogelijkheden en te ontwikkelen vaardigheden om er mee te creeren en verbinden. De kracht ervan is in praktijksituaties en onderwijs in pilots aangetoond. Het gaat nu beschikbaar komen. Via enkele universiteiten en hogescholen, particuliere opleiders, en coaches die als adviseurs en trainers actief zijn.
Lees meer
9 jaren 10 maanden geleden #1380 door Hetteke
Beantwoord door Hetteke in topic Zijn er leiders nodig in netwerken?
Hi Harm, heb ook even naar de website van Collin gekeken. Het is me niet helemaal duidelijk op basis van welk onderzoek deze methode is ontworpen. Heb je daar meer informatie over? Overigens heb ik het over de netwerksamenleving die zich ontwikkelt (is een autonoom proces) en niet zozeer over teamontwikkeling. Dat is ook een heel boeiend onderwerp. In mijn bijdrage aan het kettingblog www.lerendeleiders.nl/organisatiesleiden...en-aan-het-wandkleed ga ik daar ook op in.
Lees meer
9 jaren 10 maanden geleden - 9 jaren 10 maanden geleden #1381 door twitter
Laatst bewerkt 9 jaren 10 maanden geleden doortwitter.
Lees meer
9 jaren 10 maanden geleden - 9 jaren 10 maanden geleden #1389 door twitter
Laatst bewerkt 9 jaren 10 maanden geleden doortwitter.
Lees meer
9 jaren 9 maanden geleden #1392 door twitter
  • Fons
9 jaren 9 maanden geleden #1398 door Fons
Beantwoord door Fons in topic Zijn er leiders nodig in netwerken?
In dergelijke netwerken is mijn inziens leiderschap enorm handig. Maar dan wel in de vorm van focussen, kapstokken, richtinggevers. Weten waar je heen wil. Duidelijk gemaakt in bijvoorbeeld gedachten wisselingen rondom probleemstellingen en mogelijke mogelijkheden.
Het bewustzijn in 'wat je/we wil(len), het waarom en hoe' is 'de leider' waarmee in gezamenlijkheid gewerkt wordt.
Lees meer
9 jaren 9 maanden geleden #1399 door twitter
Lees meer
9 jaren 9 maanden geleden #1400 door twitter
Lees meer
9 jaren 9 maanden geleden #1402 door twitter
  • Dirma_Nagelhout
Lees meer
9 jaren 9 maanden geleden #1404 door Dirma_Nagelhout
Beantwoord door Dirma_Nagelhout in topic Zijn er leiders nodig in netwerken?
Naar mijn mening zullen leiders de rol hebben dit te faciliteren. Uit zichzelf gebeurt er nu eenmaal niet zo veel. Er zijn trekkers nodig om de kar op gang te brengen. Als de kar eenmaal loopt, is het prettig voor alle betrokkenen.Is dit hiƫrarchie? Ik denk het niet. Althans niet in de zin van hoger geplaatst in de organisatie. Meer in de zin van een soort van meewerkend voorman of - vrouw

Mijn ervaring is echter wel dat als kartrekkers of leiders stoppen met het faciliteren, en er geen nieuwe trekker/leider gevonden wordt, initiatieven maar al te vaak doodbloeden - helaas. Klaarblijkelijk hebben mensen toch iemand nodig die faciliteert, knopen doorhakt etc.
Lees meer
9 jaren 9 maanden geleden #1407 door Hetteke
Beantwoord door Hetteke in topic Zijn er leiders nodig in netwerken?
Dat is wel een leuke insteek: de rol van een leider in een netwerk, is dan nog meer dan normaal om leiderschap bij anderen te laten bloeien.
Lees meer
9 jaren 8 maanden geleden #1430 door twitter
Lees meer
9 jaren 8 maanden geleden #1431 door Hetteke
Beantwoord door Hetteke in topic Zijn er leiders nodig in netwerken?
Leuke vraag, Wilma. Het is niet eenvoudig om er antwoord op te geven. In het onderwijs lijkt netwerken vaak te worden beperkt tot de samenwerking met het bedrijfsleven. Ik denk dat er een veel breder antwoord is dan dat. Ook hierbij is het vooral een kwestie van samen nadenken; hieronder wat van mijn denkrichtingen mbt het onderwijs.
De veranderende samenleving is voor het onderwijs van het grootste belang. De samenleving is snel aan het veranderen en zal dat blijven doen. Kennis is gratis en toegankelijk. De vaardigheid om veel kennis te kunnen verwerken is dus minder belangrijk geworden. Kennis en vaardigheden die te maken hebben met netwerken, snelle veranderingen en dat soort zaken zijn nu belangrijk geworden. De inrichting van het onderwijs speelt daar nog niet of mondjesmaat op in. Flexibiliteit is in de netwerksamenleving een uitgangspunt. Hoe verwerk je dat in het onderwijssysteem?
Om ervoor te zorgen dat de opleidingen goed aansluiten op de samenleving, worden er deels andere zaken gevraagd dan die nu worden onderwezen. En ik denk ook dat de huidige indeling niet meer relevant is: de strikte scheiding tussen school en samenleving is ook vervreemdend. Waarom niet leren in netwerken vatten, en zo onderwijs veel meer op maat doen. Leren beperkt zich dan niet tot school, maar kan overal plaatsvinden. Net zoals leren zich niet meer beperkt van 4-22 jaar, maar een leven lang is. Bijvoorbeeld: je kunt nu niet op vwo niveau werken en leren combineren. Waarom niet?
In dat netwerk kan onderwijs een signalerende en stimulerende rol hebben, en daar ook bij het onderwijs passend leiderschap bij tonen. Hoe help je mensen het beste te geven in de netwerksamenleving?
Ben benieuwd wat jouw gedachten hierover zijn.
Lees meer
9 jaren 7 maanden geleden #1442 door twitter
Lees meer
9 jaren 7 maanden geleden #1450 door twitter